Home » D:News » Inhalatoarele produc efecte secundare neaşteptate în cazul copiilor astmatici

Inhalatoarele produc efecte secundare neaşteptate în cazul copiilor astmatici

Inhalatoarele produc efecte secundare neaşteptate în cazul copiilor astmatici
Publicat: 05.09.2012
Copiii astmatici care folosesc inhalatoare pe bază de steroizi vor fi mai scunzi la maturitate, comparativ cu cei care utilizează alte tipuri de inhalatoare, subliniază un nou studiu.

Cercetarea a comparat un grup de copii astmatici dintre care o parte utilizau inhalatoare cu steroizi, o alta foloseau alte tipuri de inhalatoare şi o altă parte luau un tratament placebo. Când au ajuns la maturitate, toţi subiecţii au fost măsuraţi.

Până acum se credea că inhalatoarele cu steroizi nu produc decât o încetinire temporare a creşterii la copii, dar noile rezultate au demonstrat contrariul. Cercetarea a evidenţiat că subiecţii care au utilizat inhalatoarele pe baza de steroizi au atins maturitatea având o înălţime cu 1,2 cm mai mică decât a celorlalţi participanţi la studiu.

La studiu au luat parte copii cu vârste între 5 şi 12 ani care au primit tratament pentru mai bine de 4 ani. Aceştia au fost împărţiţi în trei grupuri: unul care au primit de două ori pe zi budesonină, o substanţă inhalantă cu corticosteroizi, al doilea grup a fost trat cu nedocromil, un inhalator fără steroizi, în timp ce al treilea grup a urmat un tratament placebo.

Aceste medicamente se administrează în paralel cu altele pentru a preveni atacurile de astm. Aşa se face că toţi subiecţii au primit albuterol, un medicament cu acţiune rapidă pentru ameliorarea simptomelor acute ale astmului şi coricosteroizi administraţi pe cale orală în funcţie de nevoia fiecărui participant.

Participanţii au fost apoi monitorizaţi periodic până au ajuns la maturitate, înălţimea fetelor fiind măsurată la 18 ani şi a băieţilor la 20.Procesul de încetinire a creşterii a fost observat doar în primii doi ani de tratament. Pe măsură ce studiul a progresat, copiii care au primit budesonină au continuat să rămână cu 1,2 centimetri mai scunzi decât cei care nu au primit un astfel de tratament. Mare parte din pacienţii care au experimentat creşterea mai lentă începuseră tratamentul când aveau între 5 şi 11 ani.

„Rezultatele sunt surprinzătoare, având în vedere că studiile anterioare au subliniat că inhalatoarele cu steroizi afectează doar temporar creşterea, neavând efecte la maturitate. Totuşi, niciunul dintre studiile anterioare nu a urmărit evoluţia pacienţilor de la începutul tratamentului până la maturitate”, a explicat coordonatorul studiului Robert Strunk de la Şcoala de Medicină din cadrul Universităţii Washington.

În studiu au fost luaţi în considerare şi alţi factori care ar putea influenţa evoluţia procesului de creştere, precum înălţimea fiecăruia dintre părinţi. Cu toate acestea, specialiştii spun că fenomenul nu depinde de astfel de factori.

Sursa: The Telegraph

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase