Home » D:News » O nouă ameninţare globală: izbucnirea unei noi pandemii

O nouă ameninţare globală: izbucnirea unei noi pandemii

O nouă ameninţare globală: izbucnirea unei noi pandemii
Publicat: 24.09.2012
Organizaţia Mondială a Sănătăţii monitorizează izbucnirea unei posibile epidemii, din Arabia Saudită, cauzată de un virus ce provine din aceeaşi familie din care a luat naştere şi SARS, epidemia ce a ucis peste 750 de oameni în acum 9 ani.

Până acum, au fost confirmate două cazuri de infecţii produse de un nou coronavirus şi se pare că existenţa unui al treilea caz este pe cale să se confirme. Din păcate, doi dintre aceşti trei indivizi au decedat deja. 

Deşi cuvântul coronavirus ne duce imediat cu gândul la SARS, în acest moment există prea puţine informaţii pentru a confirma existenţa epidemiei. Totuşi, având în vedere că luna viitoare va avea loc pelerinajul Hajj, în Arabia Saudită, reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii se tem de posibilitatea izbucnirii unei noi pandemii. 

Există un număr mare de coronavirusuri. Unii dintre ei afectează animalele, alţii au efect doar asupra păsărilor, în timp ce alţii afectează oamenii şi, în general, cauzează răceli. 

Cu toate acestea, în 2003, un coronavirus a fost responsabil pentru izbucnirea unei epidemii SARS (Sindromul Acut Respirator Sever), boală care afectează sistemul respirator şi care a ucis 775 de persoane din întreaga lume. 

Noul tip de coronavirus se face responsabil pentru producere pneumoniilor şi a insuficienţei renale. Pacientul care a rămas în viaţă este internat într-un spital din Londra. Este vorba de un bărbat în vârstă de 49 de ani din Quatar care a călătorit în Arabia Saudită înainte de a se îmbolnăvi. 

Până acum virusul nu a afectat personalul medical, lucru destul de important dacă ne gândim la incidentele din 2003, când multe cadre medicale s-au îmbolnăvit de SARS în încercarea de a salva pacienţi. 

Raportul privind descoperirea unui nou coronavirus a fost publicat săptămâna trecută, după ce dr. Ali Mohamed Zaki, microbiolog la spitalul din Jeddah, a declarat că un astfel de virus a fost extras din corpul unui pacient în vârstă de 60 de ani, care suferea de pneumonie şi insuficienţă renală. Zaki a mai adăugat şi că acest coronavirus face parte dintr-un grup de virusuri înrudite cu cele întâlnite la lilieci. 

Comparând secvenţele genetice ale virusului primite de la Zaki, cu cele ale pacientului din Londra, Ron Fouchier, de la centrul Medical Erasmus din Rotterdam a concluzionat că cele două probe erau identice în proporţie de 99,5%, ceea ce indică faptul ca cele două cazuri au fost produse de acelaşi virus. 

Sursa: CBC

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase