Home » D:News » Putem ghici apartenenţa politică a femeilor pe baza trăsăturilor faciale?

Putem ghici apartenenţa politică a femeilor pe baza trăsăturilor faciale?

Putem ghici apartenenţa politică a femeilor pe baza trăsăturilor faciale?
Publicat: 28.09.2012
Se pare că până la urmă nu greşim când judecăm pe cineva după înfăţişare, cel puţin în politică. Oamenii de ştiinţă de la UCLA au descoperit o legătură puternică între trăsăturile faciale ale politicienilor şi apartenenţa lor la doctrine politice.

Studiul celor din Statele Unite a fost realizat pe politicienii din Partidul Republican, adept al unei politici conservatoare, şi pe cei din Partidul Democrat, susţinători ai unor politici mai liberale.

„Femeile din politică care au caracteristici faciale tipic feminine tind să fie membre ale unui partid republican şi nu democrat. Mai mult, accesată corelaţie creşte în raport cu preferinţa persoanei de a susţine prin vot politicile conservatoare”, a declarat coordonatorul studiului Colleen M. Carpinella, absolvent UCLA. 

În corelaţie cu această observaţie, cercetătorii au descoperit şi că femeile politicieni care deţin caracteristici faciale mai puţin feminine preferă partidul democrat. 

De fapt, legătura dintre trăsăturile faciale şi preferinţa politică este atât de puternică, încât cercetătorii au putut prezice apartenenţa politică a femeilor cu o acurateţe foarte mare. 

Studiul aduce dovezi care atestă faptul că imaginea politicienilor, aşa cum o percep alegătorii, ajută la formarea unei impresii legate de candidaţii politici. 

În studiu, specialiştii au introdus portrete ale 424 de politicieni din Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite ale Americii, într-o simulare pe computer care măsura caracteristicile faciale. Programul a avut în vedere analizarea a mai bine de 100 de trăsături printre care şi linia maxilarului, oasele malare (ale obrajilor) şi forma ochilor şi a buzelor. În schimb, modul în care era coafată sau fardată persoana din poză nu a contat. 

În funcţie de cât de mult se apropiau trăsăturile feminine sau masculine, portretele erau notate de la -40 (tipic masculin), la 40 (tipic feminin). Rezultatele au arătat că feţele femeilor conservatoare sunt de două ori mai feminine decât cele ale liberalelor. 

În acelaşi timp, s-a observat că bărbaţii conservatori tind să fie mai puţin masculini decât cei liberali. Pe de altă parte, s-a constatat că în rândul parlamentarilor conservatori, atât cei feminin, cât şi cei masculini, femeile erau cu 13 puncte mai feminine, comparativ cu nivelul de masculinitate al bărbaţilor.

„S-ar putea să nu fie necesar ca bărbaţii conservatori să inspire masculinitate prin aspectul fizic. Discursurile lor politice şi rolurile de conducere pot conferi destule caracteristici masculine”, au explicat autorii studiului. 

În urma acestui studiu, bazat pe simularea computerizată, oamenii de ştiinţă au arătat portretele unui număr de 120 de studenţi şi le-a cerut acestora să ghicească din ce partid politic face parte fiecare individ. Cu cât imaginile ilustrau personaje mai feminine, cu atât studenţii tindeau să le încadreze în partidul conservator. 

„Partidele liberale sunt asociate cu politicile social liberale care au ca scop diminuarea diferenţelor de gen, în timp ce partidele conservatoare sunt asociate cu politice sociale care au tendinţa de a susţine rolurile tradiţionale ale femeii şi ale bărbatului. Aceste platforme politice se reflectă şi în trăsăturile faciale ale candidaţilor politici”, a explicat Kerri Johnson, profesor asistent la UCLA. 

Sursa: UCLA

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase