Home » D:News » Micul dejun care ne omoară cu zile

Micul dejun care ne omoară cu zile

Publicat: 18.10.2012
Micul dejun care ne omoară cu zile
Cei care mănâncă regulat mezeluri prăjite, precum cârnaţii, şunca de porc şi alte mezeluri preparate din carne roşie riscă serios: o asemenea alimentaţie le măreşte şansele de a se îmbolnăvi de cancer.

Oamenii de ştiinţă de la Facultatea de Medicină a Universităţii California de Sud, din Los Angeles, au descoperit că două componente care se găsesc în carnea roşie se combină formând substanţe puternic cancerigene, care măresc riscul apariţie cancerului vezicii urinare.

Proteinele şi fierul din carnea roşie se pot lega chimic, dând naştere unor substanţe numite compuşi N-nitrozo.

Unii oameni au o capacitate mai scăzută – din cauze genetice – de a remedia efectele negative ale acestor compuşi în organism, iar aceşti oameni prezintă un risc mare de a se îmbolnăvi de cancer.

Descoperirea reprezintă un nou semnal de alarmă privind pericolul unui consum mare de carne roşie, în ceea ce priveşte riscul de cancer.

Studii anterioare arătaseră că persoanele care consumă doar 50 g mezeluri zilnic – echivalentul unui cârnat sau a două felii de şuncă – sunt mai predispuse la apariţia cancerului.

Cercetătorii au descoperit că există un risc crescut de cancer al plămânilor, intestinului şi vezicii urinare în rândul celor ce mănâncă mari cantităţi de mezeluri – definite ca preparate obţinute din carne conservată prin metode ce includ sărarea, afumarea şi tratarea cu nitraţi şi nitriţi. Ca urmare, specialiştii recomandă tuturor să limiteze consumul acestor alimente.

Prăjirea şi frigerea mezelurilor sunt în mod special riscante, deoarece temperatura ridicată transformă zaharurile şi aminoacizii din ţesutul muscular (carne) în compuşi cancerigeni, în cantitate mare.

Compuşii N-nitrozo provin din nitriţii adăugaţi mezelurilor precum şunca, crenvurştii şi cârnaţii pentru a conserva carnea şi a-i da o culoare apetisantă.

Se cunoştea de decenii faptul că aceste substanţe produc cancer la animalele de laborator.

Aceşti compuşi duc la apariţia, în tubul digestiv, a unor mari cantităţi de nitrozamine, iar expunerea la aceste substanţe măreşte riscul dezvoltării cancerului de stomac şi al celui colorectal, dar poate da şi efecte la distanţă, afectând şi alte organe ale corpului, precum vezica urinară, mai ales când există şi o infecţie la acest nivel. Cancerul vezical omoară 5.000 de oameni în fiecare an în Marea Britanie, unde micul dejun tradiţional include bacon şi cârnaţi prăjiţi.  .

În general, consumul ridicat de carne roşie este asociat cu un risc crescut de cancer: Organizaţia World Cancer Research Fund a avertizat că un consum de numai aproximativ 500 g carne roşie pe săptămână măreşte şansele apariţiei cancerului de intestin cu o treime.

Sursa: express.co.uk

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
FAIRY, un robot asemenea semințelor de păpădie, ar putea fi polenizatorul viitorului
FAIRY, un robot asemenea semințelor de păpădie, ar putea fi polenizatorul viitorului
Ce dezvăluie ADN-ul crocodililor despre era glaciară?
Ce dezvăluie ADN-ul crocodililor despre era glaciară?
Un mare oraș medieval avea un sistem de apă ingenios pe timp de secetă
Un mare oraș medieval avea un sistem de apă ingenios pe timp de secetă
O alimentație bogată în grăsimi distruge abilitatea creierului de a regla caloriile
O alimentație bogată în grăsimi distruge abilitatea creierului de a regla caloriile
O aplicație pentru smartphone poate identifica în timp real simptomele accidentului vascular cerebral
O aplicație pentru smartphone poate identifica în timp real simptomele accidentului vascular cerebral
Ultimele luni din viața regelui Carol I. Era trist, slăbit și chinuit de gândul abdicării
Ultimele luni din viața regelui Carol I. Era trist, slăbit și chinuit de gândul abdicării
De ce tot mai mulți bucătari renunță la aragazul pe gaz și aleg varianta electrică?
De ce tot mai mulți bucătari renunță la aragazul pe gaz și aleg varianta electrică?
Nanoparticulele de argint,  promițătoare în combaterea bacteriilor rezistente
Nanoparticulele de argint, promițătoare în combaterea bacteriilor rezistente
Un seismolog a explicat cum au fost posibile cutremurele din Turcia și Siria
Un seismolog a explicat cum au fost posibile cutremurele din Turcia și Siria
Test de cultură generală. Ce parte a corpului ne ajută să ne menținem echilibrul?
Test de cultură generală. Ce parte a corpului ne ajută să ne menținem echilibrul?
Roverul Curiosity a găsit un meteorit foarte rar pe Marte, iar cercetătorii l-au numit „Cacao”
Roverul Curiosity a găsit un meteorit foarte rar pe Marte, iar cercetătorii l-au numit „Cacao”
Florence Nightingale, precursoarea serviciului sanitar modern. „Excelența nu este un act, ci un obicei”
Florence Nightingale, precursoarea serviciului sanitar modern. „Excelența nu este un act, ci un obicei”
Tratatul de la Maastricht, documentul care stă la baza Uniunii Europene de astăzi
Tratatul de la Maastricht, documentul care stă la baza Uniunii Europene de astăzi
Schimbările climatice pun în pericol pârtiile de schi din toată lumea
Schimbările climatice pun în pericol pârtiile de schi din toată lumea
Fermele solare, „adevărate paradisuri” pentru fauna sălbatică din Australia
Fermele solare, „adevărate paradisuri” pentru fauna sălbatică din Australia
Un spărgător de gheață a efectuat o călătorie record în Antarctica
Un spărgător de gheață a efectuat o călătorie record în Antarctica
Statele Unite, „profund nemulțumite” de întârzierea medaliilor olimpice la patinaj artistic
Statele Unite, „profund nemulțumite” de întârzierea medaliilor olimpice la patinaj artistic
O echipă internațională de cercetători a realizat cea mai precisă hartă cu toată materia din Univers
O echipă internațională de cercetători a realizat cea mai precisă hartă cu toată materia din Univers