O nouă analiză a Armatei de Teracotă, faimoasa colecţie a împăratului chinez Qin Shi Huang (259 – 210 î.e.n,) a scos la iveală faptul că meşterii responsabili pentru crearea armelor de bronz ale statuetelor au utilizat o tehnică sofisticată, azi asociată cu producătorul auto Toyota.
Abordarea, uneori numită şi toyotism implică utilizarea a mici ateliere ocupate de ingineri calificaţi capabili să producă orice model de maşină în orice moment şi nu o linie de producţie în care fiecare departament se ocupă de componente individuale.
O echipă de oameni de ştiinţă coordonată de Marcos Martinón-Torres, de la Institutul de Arheologie din cadrul University College London, a analizat mai bine de 1.600 de capete de săgeţi aparţinând armatei şi au descoperit că, pentru ochiul liber, acestea par identice, ceea ce ar fi însemnat că ele au fost create într-o linie de producţie.
Cu toate acestea, atunci când specialiştii au analizat compoziţia chimică a bronzului utilizat pentru crearea armelor, au descoperit că fiecare tolbă de săgeţi a fost realizată individual.
„Qin Shi Huang a fost obsedat de standardizare şi a introdus unităţi de măsurare standard chiar şi pentru bani. El trebuie să fi solicitat ca armele armatei de teracotă să fie standard, pentru că nivelul de acurateţe observat este comparabil cu unul al obiectelor produse în masă”, a explicat dr. Martinón-Torres.
„Este uimitor că aceste săgeţi sunt atât de asemănătoare, identice pentru ochiul uman...Credem că meşterii care au realizat săgeţile au creat şi săbiile şi restul echipamentului. Chiar şi pentru realizarea soldaţilor este posibil să se fi utilizat un sistem celular. Meşterii trebuie să fi fost foarte competenţi pentru a putea crea o varietate atât de mare de obiecte. Deşi abordarea toyotistă a dus la crearea obiectelor într-un ritm mai lent, se pare că în acest caz ea s-a dovedit a fi mai eficientă”, a adăugat dr. Martinón-Torres.
Arheologii chinezi au descoperit alti 100 de razboinici din teracota in urma excavarilor executate in apropiera mormantului primului imparat chinez, in orasul Xi’an. Intre acestia se numara si o figurina extrem de valoroasa, ce infatiseaza un ofiter de armata.
Arheologii americani au descoperit că fragmentele dintr-un vas de lut provenit din peştera Xianrendong, provincia Jiangxi, au vechimea de circa 20.000 ani, ceea ce înseamnă că artefactele respective sunt cea mai veche dovadă a existenţei olăritului.
Perioadele de foamete au fost (şi, din nefericire, mai sunt încă) unele dintre cele mai negre pagini din istoria omenirii. Prin definiţie, foametea nu apare niciodată singură, ci atrage după sine spectrul sărăciei, al epidemiilor, al debandadei generalizate, al disperării, al căderii omului în animalitatea instinctelor primordiale. Un exemplu tipic, dar cu particularităţile sale distincte, a fost foametea din China anilor 1958-1961. Cât de gravă a fost? Ei bine, dacă marile perioade…
Coincidenta sau nu, la scurta vreme dupa lansarea oficiala in China a unui film in care era vorba despre urmarirea unui OZN care se deplasa cu o viteza estimata la 35.000 km. Ora, oamenii de stiinta chinezi au anuntat descoperirea unor gravuri stravechi, cu o vechime de cel putin 3 milenii, in care apare silueta clara a unui personaj care seamana izbitor cu un astronaut.
2019 a fost anul în care o serie de specii considerate anterior dispărute au fost revăzute. Acest lucru reprezintă o mică bucurie, în contextul în care aproximativ un milion de specii de animale şi plante au fost catalogate în pericol de extincţie de către specialiştii de la Organizaţia Naţiunilor Unite, iar cauzele principale pentru această situaţie sunt reprezentate de reducerea habitatelor şi a ecosistemelor pe fondul vânătorii excesive, extinderii terenurilor agricole, care…
O serie de curenţi de meteori, printre care Perseidele, Luna albastră, patru Super Luni şi câteva planete „în opoziţie”, ceea ce le va face vizibile de pe Terra, se numără printre cele mai spectaculoase fenomene astronomice ale anului 2020. Cel mai mare eveniment al anului va avea loc chiar la finalul lui 2020: marea conjuncţie a lui Jupiter şi Saturn.
Fragmente ale unei noi specii de reptilă zburătoare, un pterozaur care a trăit în Cretaciul superior continental în zona de astăzi a Transilvaniei, au fost descoperite de o echipă de cercetători români şi americani.
Încoronarea lui Napoleon Bonaparte ca împărat al francezilor, la vârsta de 35 de ani, evenimentele din 1989 care au dus la căderea regimului comunist în România, destrămarea URSS şi moartea regelui Mihai I al României au fost câteva dintre evenimentele istorice importante care au avut loc în luna decembrie.
Având o mare diversitate a reliefului, România este locul în care pot fi vizitate o multitudine de obiective turistice, pline de istorie şi legende, dincolo de frumuseţea peisajului pe care îl oferă.
Multitudinea de informaţii la care suntem expuşi zilnic, la care se adaugă folosirea intensivă a diferitelor dispozitive tehnologice, precum smartphone-urile, au ca efect advers şi scăderea atenţiei şi a capacităţii de concentrare a oamenilor. Foarte mulţi indivizi se confruntă cu această situaţie, iar o serie de studii ştiinţifice au demonstrat că adulţii sănătoşi nu sunt capabili să se concentreze pe o sarcină mai mult de 20 de minute.