Pe măsură ce panica Apocalipsei cuprinde China, apar „sferele de supravieţuire” rezistente la tsunami (GALERIE FOTO)

13 12. 2012, 14:05

Liu Qiyuan, în vârstă de 45 de ani, a denumit creaţia sa „Arca lui Noe”. Fostul lucrător în domeniul mobilei afirmă că sfera concepută de el poate rezista atât la tsunami-uri devastatoare, cât şi la cutremure.

„Chiar dacă vor fi valuri de 1.000 de metri înălţime, sfera mea va rezista. E ca o bilă de ping-pong – învelişul este subţire, dar rezistă la foarte multă presiune”. a declarat Qiyuan pentru AFP. 

Liu a realizat 7 astfel de „sfere de supravieţuire”, fiecare dintre ele costând 48.000 de dolari. Acestea sunt realizate din fibră de sticlă amplasată pe un cadru de oţel. De asemenea, fiecare „arcă a lui Noe” este dotată cu tuburi de oxigen, alimente şi apă. Sferele sunt dotate cu centuri de siguranţă, „esenţiale pentru a trece cu bine de furtuni”, a explicat Liu.

„Sferele sunt concepute pentru 14 persoane, însă este posibil ca 30 de persoane să supravieţuiască înăuntru pentru cel puţin două luni”,  a explicat Liu.

„Sunt atât de bine izolate, încât o persoană poate trăi 4 luni într-o astfel de arcă la Polul Nord sau Sud fără să îngheţe şi fără să-i fie măcar puţin frig”, a mai spus inventatorul.

Liu spune că ideea acestor „sfere de supravieţuire” i-a venit în urma vizionării filmului american „2012”, inspirat din mitul Apocalipsei mayaşe, care ar avea loc pe 21 decembrie 2012.

„Dacă o să fie vreo Apocalipsă, atunci puteţi spune că am contribuit cu ceva la supravieţuirea omenirii”, a explicat Liu.

În China, predicţiile apocaliptice au provocat panică în rândul populaţiei. Autorităţile din două regiuni chineze au anunţat epuizarea stocurilor de lumânări, după ce populaţia a început să creadă că vor urma 3 zile de întuneric după 21 decembrie.

Un om de afaceri din provincia Zhejiang a anunţat că a primit 21 de comenzi pentru „sfere de supravieţuire”, iar în provincia Xinjiang un om a declarat pentru AFP că a investit toţi banii acumulaţi de-a lungul vieţii, aproximativ 160.000 de dolari, pentru a-şi construi o arcă de supravieţuire, temându-se că potopul îi va distruge casa.

Autorităţile chineze au făcut un apel la calm, iar poliţia din Beijing a lansat un mesaj public în care anunţă cetăţenii că „aşa-zisul sfârşit al lumii este doar un zvon”, cerându-le oamenilor să „folosească concepte ştiinţifice”.

China nu este singura ţară în care autorităţile au fost nevoite să nege existenţa Apocalipsei. În Rusia, ministrul situaţiilor de urgenţă a anunţat la începutul lunii decembrie că „guvernul are acces la metode de monitorizare a ceea ce se petrece pe Terra, astfel că putem spune cu siguranţă că nu va veni sfârşitul lumii”. Anunţul a venit după ce populaţia din mai multe oraşe din Rusia a epuizat stocurile de lumânări, kerosen, chibrituri şi zahăr.

De asemenea, Patriarhul Bisericii Ortodoxe din Ucraina a anunţat credincioşii că „Apocalipsa va veni cu siguranţă”, însă „ca urmare a declinului moral al omenirii, nu din cauza calendarului mayaş sau a alinierii planetelor”.

Surse: AFP, New York Times