Home » D:News » „Echipa roboţilor” în luptă cu super-microbii

„Echipa roboţilor” în luptă cu super-microbii

„Echipa roboţilor” în luptă cu super-microbii
Publicat: 05.01.2013
Spitalul Johns Hopkins din SUA testează o nouă strategie de combatere a microorganismelor rezistente la antibiotice: un cuplu de roboţi specializaţi dezinfectează spaţiul încăpere cu încăpere, folosind ca „armă” peroxidul de hidrogen.

Fiecare robot – un dispozitiv de vaporizare – are aproximativ dimensiunile unei maşini de spălat şi cântăreşte cca. 30 kg. 

Doi astfel de roboţi sunt plasaţi într-o încăpere sigilată (pentru a împiedica circulaţia aerului încărcat cu microorganisme) şi lucrează în echipă: unul dintre ei pulverizează peroxid de hidrogen, care se acumulează în aer şi se depune, într-un strat de 2-6 microni grosime pe toate obiectele din încăpere. Un al doilea robot descompune peroxidul de hidrogen în apă şi oxigen, făcându-l astfel inofensiv pentru oameni. Întregul proces durează aproximativ 90 de minute.

Aceste dispozitive vaporizatoare, produse de compania  Bioquell, au fost dezvoltate iniţial în Singapore în 2002, pentru a combate răspândirea SARS (sindromul acut respirator sever, o afecţiune gravă a căilor respiratorii, produsă de un virus) şi au fost procurate de ageţiile guvernamentale din SUA pentru a fi utilizate în cazul unei epidemii de antrax.

Ele se dovedesc foarte utile în lupta cu microbii rezistenţi la antibiotice – aşa-numiţii super-microbi – care provoacă un mare număr de infecţii nosocomiale (infecţii „de spital”).

La spitalul Johns Hopkins, numărul pacienţilor care au contractat infecţii cu germeni rezistenţi a scăzut cu 64% în urma utilizării vaporizatoarelor pentru dezinfectarea saloanelor, comparativ cu numărul de cazuri care se înregistrau în situaţia în care dezinfectarea se făcea manual.

Sursa: Discovery News

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase