Home » D:News » Soluţia viitoare a problemelor noastre dentare: dinţi crescuţi în laborator

Soluţia viitoare a problemelor noastre dentare: dinţi crescuţi în laborator

Soluţia viitoare a problemelor noastre dentare: dinţi crescuţi în laborator
Publicat: 14.01.2013
În viitor, am putea fi nevoiţi să redefinim conceptul de „dinţi falşi”, deoarece dinţii pierduţi ar putea fi înlocuiţi cu dinţi generaţi din celule embrionare, identici cu cei naturali. Testată deocamdată pe şoareci, metoda mai are nevoie de îmbunătăţiri pentru a fi aplicată la om, dar, odată perfecţionată, ar putea reprezenta soluţia optimă pentru refacerea danturii.

Pentru a produce un dinte înlocuitor, cercetătorii japonezi de la Universitatea de Ştiinţe din Tokio au prelevat, de la embrioni de şoarece, celule embrionare care ar fi urmat să dea naştere dinţilor. 

Celulele respective au fost implantate în rinichiul unui şoarece adult. După două luni, din celule s-a dezvoltat un molar normal, cu tot cu ligamentul periodontal (fibrele prin care dintele este ataşat de os, în maxilar)

Cercetătorii au extras dintele şi l-au implantat în maxilarul inferior al unui alt şoarece. După 30 de zile, vasele de sânge şi nervii din jurul dintelui transplantat funcţionau la fel ca în cazul unui dinte care ar fi crescut acolo.

Desigur, faptul că sunt necesare celule extrase de la embrioni şi  că dintele a fost crescut în rinichi împiedică, deocamdată, utilizarea metodei la oameni. 

Dar alţi specialişti consideră că s-ar putea obţine rezultate asemănătoare folosind celule stem provenite de la adulţi sau celule din măselele de minte, iar pasul următor ar fi identificarea unei metode de a cultiva în afara corpului celulele ce vor da naştere dintelui înlocuitor.

Sursa: New Scientist

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase