Home » D:News » Singura specie de delfini ce trăieşte atât în apă dulce, cât şi în apă sărată, riscă să dispară în curând

Singura specie de delfini ce trăieşte atât în apă dulce, cât şi în apă sărată, riscă să dispară în curând

Publicat: 20.01.2013
Delfinul La Plata (Pontoporia blainvillei), o specie mică ce trăieşte în apele de pe coasta atlantică a Americii de Sud, este ameninţat cu dispariţia de pescuitul cu plase de mari dimensiuni, avertizează cercetătorii brazilieni.

Cel puţin 1.000 de delfini din această specie mor anual în apropiere de coasta Braziliei, în zona Rio Grande do Sul, afirmă cercetătorul Emanuel Carvalho Ferreira.

Ferreira a coordonat un studiu finanţat de Boticario’s Foundation for Nature Protection asupra mortalităţii acestor mamifere marine, rezultatul arătând că „plasele de pescuit au devenit tot mai mari în ultimii ani, acum măsurând şi 30 de kilometri în lungime”.

„Practic, este vorba despre o barieră de netrecut pentru aceşti delfini de mici dimensiuni”, a explicat Ferreira. Cercetătorul lucrează în cadrul laboratorului dedicat mamiferelor marine din Rio Grande do Sul, fiind totodată un membru al ONG-ului KAOSA, ce pledează pentru protejarea delfinului La Plata.

În acest moment se estimează că mai trăiesc aproximativ 40.000-50.000 de exemplare de delfini de râu. Aceştia măsoară între 1,2 şi 1,8 metri în lungime şi cântăresc până la 50 de kilograme. Delfinul La Plata este singura specie de delfin de râu ce trăieşte şi în apă sărată.

Delfinii La Plata sunt greu de observat, exemplarele din această specie trăind în râul Doce din Brazilia, în peninsula Valdes din Argentina şi în apele de coastă ale Uruguayului.

Cea mai mare ameninţare pentru aceşti delfini o constituie apele braziliene, deoarece în Uruguay şi Argentina pescuitul nu este realizat într-o manieră la fel de intensă.

„În Brazilia, bărcile sunt mai mari, având la bord 20 de pescari, faţă de 4 sau 5 câţi se găsesc în bărcile din Uruguay şi Argentina. Aceştia petrec în larg şi 20 de zile, iar în acest răstimp capturează accidental multe cetacee”, spune Ferreira.

Pentru a remedia această problemă, cercetătorii recomandă reducerea dimensiunilor plaselor de pescuit şi interzicerea pescuitului până la o adâncime de 20 de metri. „Am realizat o simulare în care am eliminat pescuitul până la 20 de metri adâncime, iar rezultatul a fost că numărul capturilor accidentale şi rata mortalităţii au scăzut cu 72%”, spune cercetătorul.

Ferreira afirmă că noile reguli stabilesc o lungime maximă de 15 kilometri pentru plasele de pescuit. „Ulterior, le vom reduce şi mai mult. De asemenea, am lansat o campanie de informare în rândul pescarilor”, a concluzionat cercetătorul.

Sursa: AFP

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase