Home » D:News » Unul dintre cele mai vechi temple din lume a fost descoperit de arheologi în Peru

Unul dintre cele mai vechi temple din lume a fost descoperit de arheologi în Peru

Publicat: 13.02.2013
Arheologii din Peru anunţă descoperirea unui templu în situl El Paraiso, în apropiere de capitala Lima.

Intrarea în structura dreptunghiulară, despre care se crede că datează de acum 5.000 de ani, se face printr-un culoar îngust, anunţă cercetătorii.

Dacă vechimea templului va fi confirmată, acesta se va număra printre cele mai vechi situri din lume, fiind comparabil cu străvechiul oraş Caral, aflat la 200 de kilometri la nord de El Paraiso.

În centrul templului arheologii au descoperit o vatră despre care cred că era folosită pentru a arde ofrande în cadrul ceremoniilor religioase.

Situl în care a fost descoperit acest templu, El Paraiso, cuprinde 10 ruine, fiind unul dintre cele mai mari situri arheologice din zona centrală a Republicii Peru.

Arheologii au descoperit această structură ce măsoară 6,82 metri pe 8,04 metri în aripa dreaptă a piramidei principale din El Paraiso.

Specialiştii desfăşurau un efort de conservare a sitului la ordinul Ministerului Culturii din Peru când au identificat rămăşiţele, ce nu fuseseră observate până acum din cauza nisipului şi a pietrelor care le acopereau.

Zidurile templului erau concepute din piatră şi acoperite cu argilă galbenă foarte fină, în care s-au găsit urme de vopsea roşie.

Arheologii spun că descoperirea sugerează că cercetătorii s-au înşelat cu privire la comunităţile care au trăit în perioada cuprinsă între 3.500 î.e.n şi 1.800 îe.n., acestea prezentând legături mai apropiate decât se credea până acum.

Rafael Varon, ministru adjunct în cadrul Ministerului de Cultură, afirmă că templul reprezintă prima structură de acest tip identificată în zona centrală a ţării sud-americane.

„Descoperirea oferă noi dovezi ce susţin ipoteza conform căreia regiunea din jurul Limei juca un rol cheie în viaţa civilizaţiilor de pe teritoriul Andin, subliniind importanţa sa economică, politică şi religioasă încă din timpuri străvechi”, afirmă oficialul peruan.

Arheologul Marco Guillen, care a coordonat echipa de cercetători care a făcut această descoperire, afirmă că vatra descoperită oferă noi indicii despre civilizaţia care a folosit acest templu.

„Principala caracteristică a religiei lor era folosirea focului, care ardea în centrul templului. Fumul permitea preoţilor să formeze o conexiune cu zeii lor”, a explicat acesta pentru BBC.

Mii de ruine rămân încă nedescoperite în Peru, motiv pentru care această ţară este populară atât în rândul arheologilor, cât şi în cel al jefuitorilor de antichităţi.

Sursa: BBC News, AFP

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase