Home » D:News » Pericolele la care se supun femeile cu un aport ridicat de calciu

Pericolele la care se supun femeile cu un aport ridicat de calciu

Pericolele la care se supun femeile cu un aport ridicat de calciu
Publicat: 20.02.2013
Calciul este un nutriment important pentru asigurarea solidităţii oaselor. Cu toate acestea, femeile în vârstă care au un aport mare de calciu au un risc mai crescut at apariţiei bolilor cardiovasculare.

Cercetătorii suedezi au monitorizat timp de 19 ani 61.433 de femei născute în perioada 1914-1948. Folosind chestionare, specialiştii au aflat periodic stilul de viaţă al fiecărei participante, dietele lor şi aportul de calciu din alimentaţie sau suplimente. 

După ce au luat în calcul şi alţi factori, precum educaţia, fumatul, alcoolul şi alte amănunte legate de dietă, specialiştii au descoperit că femeile care luau zilnic 1400 miligrame de calciu aveau cu peste 50% mai multe şanse de a deceda din cauza bolilor de inimă, comparativ cu cele care aveau un aport zilnic de doar 600 – 1000 mg de calciu. De asemenea, aceste femei aveau cu 49% mai multe şanse de a muri din cauza bolilor cardiovasculare şi un risc cu 40 de procente mai crescut de a muri din orice cauză. 

Cercetătorii de la Universitatea Uppsala au descoperit că riscul nu creştea treptat pe măsură ce se mărea consumul ci că acesta era ridicat doar în rândul femeilor care aveau un aport de peste 1.400mg de calciu pe zi. De asemenea, analizele de sânge au arătat că mineralul poate creşte nivelul nivelul unei proteine asociate cu un risc crescut de dezvoltare a bolilor cardiovasculare. 

„Dacă ai o dietă normală, nu ai nevoie să iei suplimente de calciu. Acestea sunt utile în cazul în care ai un aport minim de calciu, iar femeile aflate în această situaţie sunt destul de puţine”, a explicat Dr. Karl Michaëlsson, coordonatorul studiului. 

Sursa: NY Times
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase