Home » D:News » Cum pot femeile însărcinate să prevină travaliul prematur? Oamenii de ştiinţă au descoperit un nou indiciu

Cum pot femeile însărcinate să prevină travaliul prematur? Oamenii de ştiinţă au descoperit un nou indiciu

Cum pot femeile însărcinate să prevină travaliul prematur? Oamenii de ştiinţă au descoperit un nou indiciu
Publicat: 05.03.2013
Calmarea sistemului imunitar va juca un rol esenţial în prevenirea travaliului prematur, arată un nou studiu publicat de o echipă de cercetători britanici.

Oamenii de ştiinţă au arătat că inflamaţia, parte a reacţiei imune, opreşte efectul medicamentelor folosite pentru amânarea travaliului.

Cercetarea publicată în Journal of Biological Chemistry arată că inflamaţia din uter dezactivează genele care amână travaliul. Alţi experţi afirmă că noul studiu permite înţelegerea unor aspecte complexe ale etapelor timpurii ale travaliului.

În Marea Britanie, unul din 13 copii este născut prematur. Cu cât aceştia sunt născuţi mai devreme, cu atât riscul de a nu supravieţui primelor zile de viaţă este mai mare. De asemenea, riscul de a deveni victima unei dizabilităţi este mai mare.

Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă nu înţeleg cauzele care duc la startul procesului de travaliu, fie că este vorba despre cel prematur sau cel firesc. Unele medicamente pot amâna pentru scurt timp acest proces.

Cercetătorii de la Universitatea Sheffield testau modul în care inflamaţia afectează o clasă de medicamente experimentale, cunoscute sub numele de inhibitori de histonă deacetilază, care pot activa genele.

Oamenii de ştiinţă au arătat că în mostrele de ţesut, aceste medicamente activează genele care relaxează uterul şi opreşte contracţiile. Cu toate acestea, substanţele chimice produse în cadrul procesului de inflamaţie duc la oprirea acestor gene care permit relaxarea.

Unul dintre cercetătorii implicaţi în acest studiu, doctorul Neil Chapman, afirmă că aceste medicamente vor eşua să aibă efectul dorit dacă doctorii nu vor ţinti în acelaşi timp şi inflamaţia.

„Nu ştim exact ce provoacă o femeie să intre în travaliu, mai exact modul în care «ştie» uterul, după nouă luni de sarcină, că a sosit momentul să înceapă contracţiile. Dacă inflamaţia joacă un rol în acest proces, atunci este nevoie de medicamente care să adreseze şi acest aspect. Din cauza complexităţii acestui proces, însă, nu va fi foarte uşor de rezolvat acest lucru. Nu este ca un întrerupător pe care îl putem opri şi porni”, a detaliat Chapman pentru BBC.

Profesorul Siobhan Quenby, purtător de cuvânt pentru Royal College Obstetricians and Gynaecologists, afirmă că „acest studiu este cu adevărat isteţ, pentru că desluşeşte mai multe complexităţi ale acestui proces şi explică de ce tratamentele folosite în mod curent sunt ineficiente, ceea ne dă speranţe pentru viitor”. De asemenea, specialistul afirmă că cercetările asupra travaliului vor permite elaborarea unor terapii pentru tratarea persoanelor care au dificultăţi în a intra în travaliu.

Sursa: BBC News

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase