Home » D:News » Specialiştii avertizează: numărul mamelor care suferă de depresie postpartum este îngrijorător de mare

Specialiştii avertizează: numărul mamelor care suferă de depresie postpartum este îngrijorător de mare

Specialiştii avertizează: numărul mamelor care suferă de depresie postpartum este îngrijorător de mare
Publicat: 16.03.2013
Este binecunoscut faptul că unele femei suferă de depresie după ce nasc. Cu toate acestea, până acum, nimeni nu ştia cât de mare este numărul mamelor care se confruntă cu această problemă.

Un studiu recent demonstrează că 1 din 7 femei suferă de depresie postpartum. Mai exact, cercetătorii au constatat că din numărul total de femei monitorizate de-a lungul unui an după naştere, 20% sufereau de depresie. Ca urmare a acestor rezultate, studiul sugerează ca toate femeile însărcinate şi viitoarele mame să fie testate pentru diagnosticarea depresiei. 

La studiu au luat parte 10.000 de femei care au născut la un spital din Pittsburgh şi care au fost dispuse să răspundă la un interviu telefonic după ce au devenit mame. 

„Le-am întrebat dacă au putut râde şi dacă identifică partea amuzantă a lucrurilor”, a declarat psihiatra Dorothy Sit. De asemenea ea a mai adăugat şi că mamele au fost întrebat cu privire la „capacitatea de a aştepta unele lucruri cu plăcere, dacă se învinuiau atunci când ceva nu mergea bine, dacă erau anxioase şi îngrijorate fără motiv şi dacă se speriau şi se panicau din orice nimic”. 

Rezultatele au arătat că 14% dintre femei aveau un risc crescut de apariţie a depresiei postpartum. Mai mult, după ce specialiştii au efectuat vizite la domiciliile mamelor au constatat că simptomele erau chiar mai serioase decât rezultase din interviurile telefonice. 

„Am descoperit că 20% au gânduri sinucigaşe – se gândeau la moarte, că nu vor să trăiască, că nu vor să se trezească, că vor să evadeze. De fapt, unele paciente care se confruntau cu simptome severe luaseră decizia de a-şi pune capăt zilelor”, a explicat Sit. 

Nu se ştie sigur de ce unele femei sunt mai vulnerabile decât altele. Este posibil ca un rol important să îl joace o serie de factori genetici, alături de fluctuaţiile hormonale. 

Rebeca Starck, director la o clinică de obstetrică unde noile mame sunt consultate pentru identificarea depresiei are grijă să le informeze mereu pe femei. „Înainte să părăsească spitalul le spun mamelor: «Este normal să ai stări bune şi stări rele şi să plângi din senin. Dar dacă simţi că nu poţi să dormi …sau dacă te simţi de parcă eşti într-o gaură neagră şi nu vezi lumina de la capătul tunelului, atunci s-ar putea să ai nevoie de tratament sau de un specialist care să te ajute»” , le spune Stark proaspetelor mame. 

Sursa: NPR
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase