Home » D:News » De ce nu reuşim să renunţăm la mâncarea de tip fast food?

De ce nu reuşim să renunţăm la mâncarea de tip fast food?

De ce nu reuşim să renunţăm la mâncarea de tip fast food?
Publicat: 15.04.2013
Mulţi dintre noi suntem conştienţi de pericolele la care ne expunem consumând mâncare de tip fast food şi cu toate acestea, din când în când, nu ne putem abţine să nu gustăm măcar un sandvici de la un astfel de restaurant. Un nou studiu vine să ne explice ce se întâmplă în creierele noastre atunci când mâncăm alimente fast food şi de ce ne este atât de greu să renunţăm la această mâncare.

Fenomenul poartă numele de „hiperfagie hedonică” şi apare la sute de milioane de oameni din întreaga lume. „Acesta este termenul ştiinţific pentru a descrie consumul unor alimente în exces, dar nu de foame, ci pentru plăcere” explică autorul studiului. „Consumul de alimente cu scop recreativ poate apărea oricui la un moment dat. Forma cronică a acestei tulburări este un factor cheie în declanşarea epidemiei de obezitate…”, a mai declarat acesta. 

Cercetătorii au realizat studiul pe şobolani care au consumat trei tipuri de mâncare: una specială pentru şobolani, chipsuri de cartofi şi un amestec de carbohidraţi şi grăsimi. Acest al treilea tip de mâncare a fost folosit deoarece oamenii de ştiinţă consideră că, pe de-o parte, oamenii consumă multe chipsuri şi ciocolată deoarece aceste alimente conţin multe grăsimi şi carbohidraţi care odată ajunse în corp  trimit mesaje ce generează plăcere în creier. 

Şobolanii au consumat cele trei tipuri de mâncare în cantităţi similare. Totuşi, oamenii de ştiinţă au observat că rozătoarele consumă mai agresiv chipsurile, chiar şi comparativ cu alimentele bogate în grăsimi şi carbohidraţi. Prin urmare, înseamnă că există un alt element care face ca mâncare de tip junk food să fie „irezistibilă”. 

Atunci când cercetătorii au scanat creierele şobolanilor au descoperit că acestea se schimbaseră, având mai multă activitate în zona centrilor responsabili cu recompensarea şi dependenţa şi provocând schimbări în în ariile cerebrale asociate cu aportul de alimente, somn, activitate şi mişcare. 

Ca urmare a acestor constatări, cercetătorii sunt de părere că dependenţa de fast food ţine de două elemente: voinţa individului şi creierul acestuia. „Este posibil ca măsura prin care este activat sistemul de recompensare din creier să depindă de gustul individului. În unele cazuri este posibil ca semnalele de recompensare venite din partea alimentelor să nu fie destul de puternice ”, a explicat Hoch. 

Acum, cercetătorii speră afle care este molecula ce declanşează dependenţa de fast food şi să găsească o metodă prin care să îi împiedice funcţionarea. 

Sursa: Counsel&Heal

 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Are viața extraterestră nevoie de o planetă pentru a supraviețui? Oamenii de știință cred altceva!
Are viața extraterestră nevoie de o planetă pentru a supraviețui? Oamenii de știință cred altceva!
Mormintele antice dezvăluie practicile funerare ale neanderthalienilor și strămoșilor din Levant
Mormintele antice dezvăluie practicile funerare ale neanderthalienilor și strămoșilor din Levant
Roci vechi de miliarde de ani ar putea ascunde materie întunecată, susțin oamenii de știință
Roci vechi de miliarde de ani ar putea ascunde materie întunecată, susțin oamenii de știință
Oamenii de știință au descoperit cum rezistă tardigradele la radiații puternice
Oamenii de știință au descoperit cum rezistă tardigradele la radiații puternice
Un studiu arată că masculii își ajută părinții mai puțin decât femelele
Un studiu arată că masculii își ajută părinții mai puțin decât femelele
Turnurile tăcerii: de ce oamenii și-au oferit morții vulturilor timp de peste 3.000 de ani?
Turnurile tăcerii: de ce oamenii și-au oferit morții vulturilor timp de peste 3.000 de ani?
Craterele misterioase apărute în Siberia ar putea fi, în sfârșit, explicate
Craterele misterioase apărute în Siberia ar putea fi, în sfârșit, explicate
Microbii intestinali joacă un rol-cheie în reglarea reacției la stres, indică o cercetare
Microbii intestinali joacă un rol-cheie în reglarea reacției la stres, indică o cercetare
Oamenii de știință au descoperit genele din creier legate de Parkinson și ADHD
Oamenii de știință au descoperit genele din creier legate de Parkinson și ADHD
Femeile sunt mai predispuse decât bărbații să moară din cauza complicațiilor după operația pe cord, arată un studiu
Femeile sunt mai predispuse decât bărbații să moară din cauza complicațiilor după operația pe cord, arată un studiu
Test de cultură generală. De ce hibernează unele animale?
Test de cultură generală. De ce hibernează unele animale?
Ciocnirea stelelor neutronice creează un Big Bang în miniatură
Ciocnirea stelelor neutronice creează un Big Bang în miniatură
Povestea singurului sat din România a cărui locuitori au pretins că se află pe linia ecuatorului
Povestea singurului sat din România a cărui locuitori au pretins că se află pe linia ecuatorului
Doar 5 minute în plus de exerciții fizice pe zi ajută la scăderea tensiunii arteriale
Doar 5 minute în plus de exerciții fizice pe zi ajută la scăderea tensiunii arteriale
Nicolae Paulescu, adevăratul creator al insulinei. Cum i-au furat doi tineri canadieni marea descoperire
Nicolae Paulescu, adevăratul creator al insulinei. Cum i-au furat doi tineri canadieni marea descoperire
Ce va însemna întoarcerea lui Donald Trump la Casa Albă pentru războiul din Ucraina?
Ce va însemna întoarcerea lui Donald Trump la Casa Albă pentru războiul din Ucraina?
Faimoasa banană lipită cu bandă adezivă pe perete, scoasă la licitație
Faimoasa banană lipită cu bandă adezivă pe perete, scoasă la licitație
Anul 2024, „aproape sigur” cel mai cald din istoria măsurătorilor și primul care trece pragul de 1,5 grade Celsius
Anul 2024, „aproape sigur” cel mai cald din istoria măsurătorilor și primul care trece pragul de 1,5 grade Celsius