A fost descoperită o insectă invizibilă pentru oameni – este uluitor de mică!

25 04. 2013, 13:25

Cercetătorii au descoperit această insectă din familia Mymaridae în Costa Rica. Insectele din această familie sunt aproape toate parazite, trăind pe baza ouălor şi larvelor altor insecte. Din acest motiv, insectele din familia Mymaridae sunt utile pentru agricultori, care le importă de multe ori pentru a ţine sub control dăunătorii.

Multe insecte din această familie sunt extraordinar de mici, inclusiv Kikiki huna, o specie din Hawaii care are o lungime maximă de 0,13 milimetri – cât diametrul vârfului unui creion mecanic. Din acest motiv, aceste insecte sunt dificil de identificat. Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă conduşi de John Huber de la Natural Resources Canada au pornit în căutarea lor în Alajeula, o provincie din Costa Rica.

Acolo au descoperit specimene din specia Tinkerbella nana. Aceste insecte sunt atât de mici încât aţi putea fi înconjurat în acest moment de ele fără a vă da seama. Dintre exemplarele descoperite de cercetători, niciunul nu depăşea în lungime 250 de micrometri. Un micrometru este o miime dintr-un milimetru.

Sub microscop, cercetătorii au descoperit că aceste insecte minuscule sunt dotate cu aripi lungi şi subţiri, care la terminaţii prezintă câteva „franjuri”. Această formă a aripii ajută aceste insecte extrem de mici să reducă turbulenţele atunci când zboară, acţiune ce solicită sute de bătăi din aripi pe secundă.

Cercetătorii încă nu ştiu care este limita inferioară a dimensiunilor insectelor. „Dacă nu am găsit cele mai mici insecte din lume, atunci sigur suntem aproape de această reuşită”, a comentat John Huber.

Studiul a fost publicat în cel mai recent număr al Journal of Hymenoptera Research.

Iată cum arată minuscula insectă:

O femelă de Tinkerbella nana. Scara este de 100 μm.

Surse: Discovery, CBS News, Eurekalert