Aparatul de „fotografiat” mirosuri: cum funcţionează un astfel de dispozitiv? (VIDEO)

09 07. 2013, 00:00

Creaţie a designerului Amy Radcliffe, aparatul, numit Madeleine, este un captator de mirosuri, ce funcţionează oarecum asemănător unei camere foto analoge.

Funcţionarea sa se bazează pe o tehnologie numită Headspace Capture, dezvoltată pentru industria parfumeriei şi destinată să analizeze şi apoi să re-creeze compuşii odoranţi care înconjoară diferitele obiecte.

Cum funcţionează Madeleine? 

O bucată de material care emană un miros oarecare este plasată sub conul de sticlă al aparatului, iar o pompă extrage moleculele odorante printr-un tub de plastic. 

Ajunse în unitatea principală, moleculele odorante sunt absorbite de o „capcană de mirosuri” din răşină sintetică, înregistrându-se astfel informaţia moleculară.

În funcţie de intensitatea şi complexitatea mirosului, procesul de captare poate dura de la câteva minute la o zi întreagă.

Datele sunt prezentate sub forma unor formule grafice, care reprezintă „amprenta” acelui mirosul. Într-un laborator special, formula poate fi inscripţionată pe un disc de bronz, pentru ca, pe baza ei, să poată fi replicat artificial mirosul respectiv.

Sursa: Discovery News