Home » D:News » Cercetătorii scoţieni explică de ce sondele extraterestre ar putea fi chiar acum în sistemul nostru solar

Cercetătorii scoţieni explică de ce sondele extraterestre ar putea fi chiar acum în sistemul nostru solar

Cercetătorii scoţieni explică de ce sondele extraterestre ar putea fi chiar acum în sistemul nostru solar
Publicat: 19.07.2013
Cercetătorii de la Universitatea Edinburgh afirmă că este posibil ca sonde spaţiale extraterestre capabile de auto-reproducere să fi ajuns deja în sistemul nostru solar.

Matematicienii Duncan Forgan şi Arwen Nicholson au publicat o cercetare intitulată „Slingshot Dynamics for Self Replicating Probes and the Effect on Exploration Timescales” în care afirmă că sondele extraterestre ar putea fi atât de avansate din punct de vedere tehnologic încăt să fie invizibile pentru oameni.

Cei doi matematicieni au analizat în cercetarea publicată în Journal of Astrobiology posibilitatea ca aceste sonde să călătorească prin spaţiu.

Studiul lansează ipoteza conform căreia civilizaţiile extraterestre ar fi putut folosi gravitaţia stelelor pe post de „praştie” cu ajutorul căreia sondele să accelereze. Această tehnică este deja folosită de oameni în cazul sondelor, precum Voyager, însă această sondă lansată de omenire acum 35 de ani foloseşte gravitaţia planetelor pe post de praştie, nu pe cea a stelelor.

Cercetătorii au analizat totodată posibilitatea ca o flotă de sonde să se poată „auto-reproduce”, construind versiuni noi din praful şi gazul întâlnit de-a lungul călătoriilor spaţiale.

„Faptul că nu am identificat sonde de acest tip până acum face greu de crezut faptul că în galaxia Calea Lactee au existat în ultimele milioane de ani civilizaţii capabile să construiască asemenea sonde”, a comentat dr. Forgan.

Cercetătorii au efectuat mai multe calcule care arată că sondele extraterestre ar avea nevoie să călătorească cu o viteză de doar 10% din viteza luminii pentru a explora în întregime galaxia noastră în 10 milioane de ani.

„Putem trage concluzia că o flotă de sonde ce se auto-reproduc poate explora galaxia noastră într-un timp relativ scurt, cu mult mai scurt decât vârsta planetei noastre”, afirmă cercetătorii.

Studiul cercetătorilor scoţieni susţine o cercetare publicată în 2011 de Jacob Haqq-Misra, care a sugerat că obiectele de origine extraterestră ar putea exista deja în sistemul nostru solar fără ca noi să le fi detectat, deoarece nu le-am căutat cu suficientă atenţie.

De asemenea, cercetarea aduce din nou în minte celebrul Paradox Fermi pe tema vieţii extraterestre. Paradoxul enunţat de fizicienii Enrico Fermi şi Michael H. Hart se referă la aparenta contradicţie dintre probabilitatea ridicată ca civilizaţiile extraterestre să existe şi absenţa contactului cu asemenea civilizaţii.

Sursa: The Independent

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase