Home » D:News » Vindecarea orbirii este mai aproape de realitate după o reuşită extraordinară a cercetătorilor britanici

Vindecarea orbirii este mai aproape de realitate după o reuşită extraordinară a cercetătorilor britanici

Vindecarea orbirii este mai aproape de realitate după o reuşită extraordinară a cercetătorilor britanici
Publicat: 23.07.2013
Posibilitatea de a anula orbirea este mult mai aproape de realitate, anunţă o echipă de cercetători britanici.

Un studiu efectuat pe animale ce a fost publicat în jurnalul ştiinţific Nature Biotechnology a demonstrat că regiunea ochiului care detectează lumina poate fi reparată cu ajutorul celulelor stem.

Cercetătorii de la Moorfields Eye Hospital şi de la University College London afirmă că testele pe oameni devin, pentru prima dată, o idee realizabilă.

Experţii afirmă că este o „reuşită extraordinară” şi „un pas uriaş” în acest domeniu.

Fotoreceptorii sunt celulele din retină ce reacţionează la lumină şi care o convertesc într-un semnal electric ce poate fi transmis către creier.

Totuşi, aceste celule pot muri în urma unor anumite cauze ce provoacă orbirea, cum ar fi degenerarea maculară asociată îmbătrânirii sau în urma afecţiunii Stargardt.

În prezent se efectuează deja teste pe oameni în care celulele stem sunt folosite pentru a înlocui celulele de „susţinere” din ochi ce menţin fotoreceptorii în viaţă.

Acum, cercetătorii din Londra au demonstrat că este posibilă chiar înlocuirea fotoreceptorilor, deschizând astfel calea spre eliminarea orbirii.

Cercetătorii au folosit o tehnică nouă pentru a construi retine în laborator. Aceasta a fost folosită pentru a colecta mii de celule stem, ce au fost stimulate să se transforme în fotoreceptori, aceştia fiind ulterior injectaţi în ochii unor şoareci orbi.

Studiul a arătat că aceste celule se pot integra în arhitectura existentă a ochiului, începând să funcţioneze.

Cu toate acestea, eficacitatea lor este încă destul de scăzută. Din cele 200.000 de celule transplantate, doar 1.000 s-au integrat cu restul ochiului.

„Cercetarea noastră arată că fotoreceptorii pot fi transplantaţi din celule stem embrionice şi ne oferă o cale prin care să realizăm acest lucru la oameni. De aceea suntem atât de entuziasmaţi, pentru că realizarea testelor pe oameni în 5 ani devine un obiectiv realist”, a comentat profesorul Robin Ali, coordonatorul acestui studiu.

Ochiul constituie unul dintre cele mai avansate domenii pentru cercetările cu celule stem. Mecanismul este relativ simplu, deoarece celulele ce percep lumina trebuie doar să transmită mesajul electrică către o altă celulă pentru ca mesajul să ajungă la creier, spre deosebire de eforturile de a combate demenţa, caz în care celulele ar trebui să interacţioneze cu un număr mult mai mare de celule prezente în toate regiunile creierului.

De asemenea, sistemul imunitar este foarte slab în zona ochiului, astfel că riscul ca transplantul să fie respins este mult mai mic. De asemenea, câteva celule pot duce la o diferenţă uriaşă în ochi. Zeci de mii de celule stem în ochi pot duce la îmbunătăţirea vederii, însă acest număr de celule stem nu ar permite regenerarea unui organ mult mai mar, cum ar fi ficatul.

„Cred că au făcut un pas uriaş cu acest studiu, însă eficienţa este încă prea scăzută pentru a putea folosi această tehnică pe oameni”, a comentat profesorul Chris Mason de la University College London. „În acest moment, numerele sunt reduse, astfel că este nevoie de ceva efort pentru a creşte eficacitatea tehnicii. După aceea, întrebarea devine «poate fi efectuat acest transplant la oameni?»”, a adăugat Mason. „Dar cred că este o reuşită extraordinară care poate conduce la terapii celulare şi care ne va oferi cunoştinţe sporite despre cum putem vindeca orbirea”, a concluzionat profesorul.

De asemenea, dr. Marcelo Rivolta de la Universitatea Sheffield a comentat că studiul reprezintă „un pas uriaş” înainte în ceea ce priveşte tratarea orbirii şi ar putea avea consecinţe semnificative asupra tuturor cercetărilor cu celule stem.

Sursa: BBC News

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase