Noi imagini NASA surprind o zonă misterioasă de pe Soare (VIDEO)

27 07. 2013, 00:00

Misiunea IRIS a fost lansată pe 26 iunie cu scopul de a examina atmosfera Soarelui. De curând, IRIS a surprins aceste imagini ale unei zone misterioase şi nemaiobservate de pe Soare. 

Instrumentul de pe IRIS este jumătate telescop cu spectrul ultraviolet, jumătate spectrograf. Rolul lui este de a surprinde imagini cu rezoluţie mare, monitorizând doar 1% din suprafaţa Soarelui, la un moment dat. Mai exact, el analizează doar câte o lungime de undă şi este atât de performant încât poate observa trăsături foarte detaliate ale Soarelui.

În mare, IRIS a fost creat pentru a-i ajuta pe oamenii de ştiinţă să înţeleagă cum se mişcă căldura şi energia prin misterioasa atmosferă scăzută a Soarelui. De asemenea, specialiştii susţin că sonda i-ar putea ajuta să descopere de ce erupţiile solare afectează sistemele electronice de pe Pământ. 

Mai jos puteţi urmări o filmare în slow-motion care surprinde atmosfera Soarelui. Imaginile au fost surprinse în ziua de 17 iunie, la  doar 21 de ore după ce IRIS şi-a început misiunea.

Sursa: Gizmodo