Home » D:News » Ce au descoperit cercetătorii ce au stat patru luni izolaţi într-un laborator pentru a simula gătitul pe Marte? (VIDEO)

Ce au descoperit cercetătorii ce au stat patru luni izolaţi într-un laborator pentru a simula gătitul pe Marte? (VIDEO)

Ce au descoperit cercetătorii ce au stat patru luni izolaţi într-un laborator pentru a simula gătitul pe Marte? (VIDEO)
Publicat: 14.08.2013
Şase cercetători au petrecut ultimele patru luni trăind într-o cupolă de mici dimensiuni amplasată în Hawaii la 2.438 de metri deasupra nivelului mării. Oamenii de ştiinţă au desfăşurat acest experiment pentru a încerca să descopere ce alimente vor putea consuma astronauţii pe Marte şi în cursul misiunilor spaţiale de lungă durată.

Cercetătorii au încheiat experimentul marţi, ieşind din cupolă având reţetele speciale, dar fără a mai purta costumele spaţiale pe care erau nevoiţi să le poarte de fiecare dată când se aventurau pe Mauna Loa, un vulcan activ ce a erupt ultima oară în 1984.

„Este un moment pe care îl voi ţine minte pentru tot restul vieţii mele”, a comentat Oleg Abramov, un cercetător din cadrul U.S. Geological Survey Astrogeology. „Mă refer la momentul în care am ieşit din cupolă şi am simţit din nou soarele şi vântul pe faţă”, a mai spus Abramov.

Cei şase oameni de ştiinţă au fost selectaţi de Universitatea Hawaii şi de Universitatea Cornell pentru a desfăşura acest studiu finanţat de NASA şi care avea ca scop prepararea unor feluri de mâncare dintr-o listă de alimente deshidratate şi conservate ce nu se strică. Cercetătorii au studiat feluri de mâncare pre-preparate similare celor consumate în mod curent de astronauţi şi au produs totodată noi feluri de mâncare în încercarea de a combate malnutriţia şi plictiseala alimentară.

Membrii echipei de cercetători au gătit într-o cupolă cu două etaje ce conţinea câteva cabine de dormit, o cameră destinată exerciţiilor fizice şi o bucătărie.

Comandantul echipei, Angelo Vermeulen, afirmă că principala problemă a ingredientelor ce nu sunt perisabile este faptul că sunt, de regulă, foarte procesate şi nu au fibre. Comandantul s-a declarat impresionat de produsele congelate la rece, afirmând că au un gust foarte apropiat de cel al legumelor proaspete.

De asemenea, specialistul afirmă că un aspect foarte important al viitoarelor misiuni spaţiale constă în „alimentele de relaxare”. Printre favoritele echipajului se număra Nutella, desertul cu ciocolată şi alune de pădure. „Este ceva ce pofteam. Aveam resurse limitate, astfel că am fost nevoiţi să facem raţii”, a explicat Vermeulen.

Hawaii Space Exploration Analog and Simulation, aşa cum s-a intitulat acest studiu, a acceptat şi propuneri din partea publicului în ceea ce priveşte „reţete spaţiale”. O mare parte a publicului a sugerat includerea „Spam”, aşa cum se numeşte un tip de carne la conservă popular în Hawaii, printre ingredientele care să fie folosite în spaţiu, deoarece este un aliment ce rezistă pentru timp îndelungat. Cercetătorii au produs mai multe reţete folosind Spam.

Kim Binsted, un profesor de la Universitatea Hawaii, afirmă că vremea temperată din Hawaii şi trăsăturile geologice ale Mauna Loa au oferit condiţii ideale pentru acest studiu. Zona este izolată, dar totuşi accesibilă, şi nu prezintă faună sau floră vizibilă. „Arată la fel ca Marte”, spune Binsted.

Membrii echipei vor petrece mai multe zile în şedinţe de informare după părăsirea cabinei, în care vor relata experienţele avute. Binsted afirmă că este foarte probabil ca cercetătorii să fie dezorientaţi în urma acestei experienţe, relatând că aceştia au solicitat o vacanţă la mare înainte să revină la viaţa lor obişnuită.

„Nu mai sunt obişnuit cu mulţimile”, a recunoscut Vermeulen după încetarea experimentului. „Este nevoie să mă reobişnuiesc cu oamenii”, a adăugat biologul.

Unul dintre primele lucruri făcute de cercetători după ce au părăsit habitatul artificial a fost consumarea unui mic dejun de tip all-you-can-eat. „S-au dus direct la fructe şi legume. Păreau încântaţi să aibă acces la fructe şi legume proaspete”, a explicat Binsted.

Coordonatorii experimentului afirmă că va fi nevoie de mai multe luni pentru a procesa toate datele acumulate. Binsted speră să prezinte rezultatele acestui efort ştiinţific cu ocazia Congresului Astronautic Internaţional ce va avea loc în cursul acestui an la Beijing.

 

Sursa: Associated Press

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase