Home » D:News » Fructul şi sucul de fructe nu sunt la fel: unul protejează de diabet, celălalt creşte riscul!

Fructul şi sucul de fructe nu sunt la fel: unul protejează de diabet, celălalt creşte riscul!

Fructul şi sucul de fructe nu sunt la fel: unul protejează de diabet, celălalt creşte riscul!
Publicat: 30.08.2013
Consumul sporit de fructe proaspete, mai ales de afine, struguri, mere şi pere, este asociat unui risc mai scăzut de a suferi de diabet de tip 2, arată un nou studiu, însă consumarea unei cantităţi mai mari de suc de fructe duce la efectul opus. Rezultatul a fost obţinut în urma analizării datelor colectate în trei studii uriaşe desfăşurate în SUA, Marea Britanie şi Singapore la care au participat peste 187.000 de persoane.

Sănătatea participanţilor a fost monitorizată de-a lungul mai multor ani, voluntarii răspunzând în mod regulat la chestionare despre ceea ce mâncau, greutate, fumat, activitate fizică şi alte elemente despre stilul de viaţă.

Dintre voluntarii participanţi la studiu, aproximativ 6,5% au dezvoltat diabetul în timpul cercetărilor.

Persoanele care consumau în fiecare săptămână cel puţin două porţii de anumite fructe întregi, mai ales afine, struguri, mere şi pere, îşi reduceau riscul de a dezvolta diabet de tip 2 cu până la 23% în comparaţie cu persoanele care consumau o singură porţie pe lună.

„Rezultatele noastre oferă noi dovezi ce sugerează că anumite fructe pot fi benefice în mod deosebit în ceea ce priveşte reducerea riscului de a suferi de diabet”, a comentat Qi Sun, profesor de nutriţie la Harvard School of Public Health.

În schimb, persoanele care consumau în fiecare o porţie sau mai mult de suc de fructe înregistrau o creştere a riscului de a suferi de diabet de până la 21%.

Dacă trei porţii de suc erau înlocuite cu trei porţii de fructe întregi, riscul era redus cu 7%, deşi acest efect nu se observa în cazul căpşunelor sau a pepenelui galben.

„Consumul mai mare de anumite fructe, mai ales de afine, struguri, mere şi pere, era asociat în mod semnificativ reducerii riscului de a dezvolta diabet de tip 2, pe când consumul sporit de suc de fructe era asociat unui risc sporit”, scriu autorii în noua cercetare.

Studiul publicat în British Medical Journal subliniază că este nevoie de mai multe cercetări pentru a înţelege această diferenţă „semnificativă”.

Cercetătorii speculează că, în ciuda faptului că valorile nutriţionale ale fructelor întregi şi ale sucurilor de fructe sunt similare, diferenţa se datorează faptului că un aliment este semi-solid, iar celălalt este lichid.

„Fluidele trec prin stomac spre intestin mult mai rapid decât solidele, chiar dacă conţinutul nutriţional este similar”, se arată în studiu.

„De exemplu, sucurile de fructe duc la creşteri mai rapide şi mai mari în nivelul seric al glucozei şi al insulinei decât fructele întregi”, notează cercetătorii.

Cercetarea arată totodată că există câteva dovezi ce sugerează că anumite fructe au un efect benefic asupra sănătăţii. Fructele de pădure şi strugurii, spre exemplu, conţin anumiţi compuşi ce poartă numele de antocianine care reduc riscul de atacuri de cord.

Totuşi, cercetătorii subliniază că nu este clar dacă aceşti compuşi au vreun efect asupra riscului de diabet.

Sursa: AFP

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Pământul ar fi putut fi devastat de explozii spațiale „invizibile”
Pământul ar fi putut fi devastat de explozii spațiale „invizibile”
Cum s-au schimbat planurile militare ale României după Războaiele Balcanice
Cum s-au schimbat planurile militare ale României după Războaiele Balcanice
Cercetătorii au descoperit că anotimpurile Pământului sunt ciudat de desincronizate
Cercetătorii au descoperit că anotimpurile Pământului sunt ciudat de desincronizate
Cinci evenimente istorice petrecute de Crăciun care au schimbat lumea
Cinci evenimente istorice petrecute de Crăciun care au schimbat lumea
O istorie culturală a Crăciunului, dincolo de mituri și tradiții „eterne”. Cum au apărtul cadourile, luminițele și decorațiunile?
O istorie culturală a Crăciunului, dincolo de mituri și tradiții „eterne”. Cum au apărtul cadourile, luminițele ...
Chris Rea, peste patru decenii de muzică fără compromisuri. „Mi-am început viața ca un străin”
Chris Rea, peste patru decenii de muzică fără compromisuri. „Mi-am început viața ca un străin”
Singur de Crăciun? Iată cum poți transforma liniștea într-un aliat pentru echilibrul emoțional
Singur de Crăciun? Iată cum poți transforma liniștea într-un aliat pentru echilibrul emoțional
Cum a ajuns Apărarea Aerospațială americană să-l urmărească pe Moș Crăciun timp de 70 de ani?
Cum a ajuns Apărarea Aerospațială americană să-l urmărească pe Moș Crăciun timp de 70 de ani?
Test de cultură generală. De ce aduce ghinion să lași o pălărie pe pat?
Test de cultură generală. De ce aduce ghinion să lași o pălărie pe pat?
Știința nu așteaptă: Evenimentele care au scris istorie în astronomie chiar de Crăciun
Știința nu așteaptă: Evenimentele care au scris istorie în astronomie chiar de Crăciun
MESAJE DE CRĂCIUN 2025. Urări speciale pentru prieteni, rude sau colegii de la serviciu
MESAJE DE CRĂCIUN 2025. Urări speciale pentru prieteni, rude sau colegii de la serviciu
Țara în care dreptul la munca de acasă ar putea deveni lege
Țara în care dreptul la munca de acasă ar putea deveni lege
Ziua în care Nicolae şi Elena Ceauşescu au fost executaţi
Ziua în care Nicolae şi Elena Ceauşescu au fost executaţi
Cele mai bogate familii din lume au devenit și mai bogate în anul 2025
Cele mai bogate familii din lume au devenit și mai bogate în anul 2025
Crește impozitul pe mașinile hibride din 2026
Crește impozitul pe mașinile hibride din 2026
Sfatul unui psiholog pentru Crăciun și Revelion: „Magia sărbătorilor vine din interior”
Sfatul unui psiholog pentru Crăciun și Revelion: „Magia sărbătorilor vine din interior”
Care au fost cele mai râvnite cartiere din România în anul 2025?
Care au fost cele mai râvnite cartiere din România în anul 2025?
Scanările cerebrale dezvăluie un pericol ascuns în alimentele ultra-procesate
Scanările cerebrale dezvăluie un pericol ascuns în alimentele ultra-procesate