Home » D:News » De ce sunt copiii neastâmpăraţi şi cum putem să îi liniştim: cel mai important lucru pe care îl poate face un părinte

De ce sunt copiii neastâmpăraţi şi cum putem să îi liniştim: cel mai important lucru pe care îl poate face un părinte

De ce sunt copiii neastâmpăraţi şi cum putem să îi liniştim: cel mai important lucru pe care îl poate face un părinte
Publicat: 14.10.2013
Un nou studiu realizat în Marea Britanie sugerează că acei copii ce nu au o oră constantă de culcare se comportă mai rău decât copiii care se culcă în fiecare seară la aceeaşi oră.

Cercetătorii au descoperit că atât mamele cât şi cadrele didactice clasificau copiii în vârstă de 7 ani care aveau ore variabile de culcare drept mai hiperactivi decât copii de aceeaşi vârstă care se culcau la ore constante. Cei ce nu se culcau la aceeaşi oră în fiecare seară prezentau mai multe probleme de comportament, mai multe probleme sociale şi mai multe probleme emoţionale.

Rezultatele au dezvăluit totodată că pe măsură ce un copil petrecea mai mulţi ani fără o oră constantă de culcare, comportamentul acestuia se înrăutăţea. Vestea bună este că atunci când copiii au trecut la o oră de culcare constantă, comportamentul acestora s-a îmbunătăţit.

„Acesta este un studiu foarte bine realizat ce reafirmă în multe moduri ceea ce ştiam deja despre lipsa somnului”, afirmă Dr. Carolyn D’Ambrosio, directorul Centrului de Somn din cadrul Tufts Medical Center, ce nu a luat parte la această cercetare.

Dr. D’Ambrosio subliniază că rezultatele studiului a rată în mod evident o asociere între comportamentul mai bun al copiilor şi o oră constantă de culcare.

Studiul este publicat în ediţia de astăzi, 14 octombrie, a jurnalului Pediatrics.

Cercetătorii au analizat datele colectate de la peste 10.000 de copii care erau înrolaţi în Millennium Cohort Study,  un studiu pe termen lung asupra copiilor născuţi în Marea Britanie în 2001 şi 2002.

Când copiii aveau 3, 5 şi 7 ani, mamele acestora au completat chestionare în care descriau dacă aceştia merg la culcare la o oră constantă în zilele de şcoală şi care era ora de culcare.

În plus, mamele şi cadrele didactice evaluau comportamentul copiilor în vârstă de 7 ani, oferind detalii despre comportament, relaţii cu colegii, simptome emoţionale şi nivelul de hiperactivitate.

Cercetătorii au descoperit că aproape 9% dintre copiii de 7 ani nu aveau o oră constantă de culcare.

Un program inconstant al somnului avea cel mai mare efect asupra comportamentului unui copil, însă copiii care se culcau mai târziu tindeau la rândul lor să prezinte un comportament mai neplăcut.

D’Ambrosio afirmă că rezultatele studiului întăresc argumentul pentru o oră constantă de culcare pentru copii, deoarece cercetarea a fost efectuată pe foarte mulţi copii, iar comportamentul lor a fost evaluat la trei vârste diferite.

„Atât în cazul copiilor, cât şi în cazul adulţilor, atunci când oamenii nu au parte de suficient somn sunt mai nervoşi, mai supăraţi, iar procesele fiziologice normale nu funcţionează la sensibilitatea obişnuită”, afirmă D’Ambrosio.

„Copiii nu spun că sunt obosiţi, ei pur şi simplu o manifestă, de regulă prin hiperactivitate”, explică specialista. Studiul arată că ora inconstantă de culcare avea cea mai mare influenţă asupra nivelului de hiperactivitate al unui copil, aşa cum era el judecat de către mame şi cadre didactice.

Lipsa somnului se reflectă şi în performanţa şcolară, starea de spirit a copilului, obiceiurile alimentare şi în comportament, mai spune D’Ambrosio.

O oră constantă de culcare şi o rutină nocturnă oferă structură şi constantă zilei unui copil, explică doctorul. O oră de culcare forţată ajută copiii să funcţioneze la maximum a doua zi şi să obţină suficient somn. Copiii cu vârste cuprinse între 5 şi 7 ani au nevoie de 10-12 ore de somn, spune specialistul. Acest lucru le permite să aibă parte de suficient somn în toate etapele somnului, fiecare dintre acestea având un rol important în reglarea mecanismelor corpului. Spre exemplu, somnul adânc ajută la senzaţia de prospeţime la trezire, iar somnul REM ajută la îmbunătăţirea memoriei.

De asemenea, este critic pentru copii să aibă parte de suficient somn, pentru că ei au creierul încă în faza de dezvoltare.

D’Ambrosio sfătuieşte părinţii să înceapă procesul unei ore regulate de culcare încă de la începutul vieţii copilului. Acest proces implică informarea copilului despre faptul că se apropie ora de somn şi începerea rutinei de seară: spălarea dinţilor, îmbăierea, îmbrăcarea pijamalelor, citirea unei poveşti, reducerea intensităţii luminii şi oferirea unui obiect „de confort” copilului, cum ar fi un animal de pluş, însă totodată reducând distracţiile stimulatoare, cum ar fi un televizor, computer sau o tabletă.

„Alegeţi o oră de culcare bună pentru dumneavoastră şi familia dumneavoastră. Poate că nu va funcţiona în fiecare seară, dar continuaţi să încercaţi”, spune specialistul.

Care este concluzia doctorului D’Ambrosio? „Somnul este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le puteţi face pentru sănătatea şi comportamentul copilului dumneavoastră”.

Sursa: LiveScience

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase