Un specialist de la Universitatea Oxford anunţă că a dezlegat misterul lui Yeti (VIDEO)

18 10. 2013, 00:00

Geneticianul Bryan Sykes a anunţat joi că a realizat teste ADN pe o serie de eşantioane de fire de păr din blana unor animale găsite în Himalaya.

Am găsit o corespondenţă genetică totală între două eşantioane provenind din Himalaya şi un strămoş al ursului polar„, a declarat el pentru BBC.

ADN-ul a două creaturi neidentificate care provin din regiunea Ladakh din India şi din Bhutan ar corespunde în procent de 100% cu un eşantion prelevat din falca unui urs polar descoperită în arhipelagul norvegian Svalbart, under a trăit într-o perioadă cuprinsă între anii 40.000 î.e.n. şi 120.000 î.e.n.

„Este un rezultat pasionant şi complet neaşteptat, care a rep rezentat o surpriză pentru noi toţi”, a declarat acelaşi cercetător într-un comunicat.

„Mai avem încă multă muncă de făcut pentru a interpreta rezultatele. Dar putem să ne întrebăm în legătură cu posibilele explicaţii. Rezultatele ar putea spune că există o subspecie de urs brun în Himalaya care descinde din strămoşul ursului polar”.

„Sau ar putea însemna că a existat o hibridare mai recentă între ursul brun şi descendentul ursului polar ancestral”, a adăugat el.

„Dacă acest animal are un comportament diferit de cel al urşilor clasici, aşa cum raportează martorii, el (caracterul său hibrid) ar putea fi sursa misterului şi a legendei lui Yeti„, a spus Bryan Sykes.

Mitul lui Yeti, adeseori descris ca fiind o creatură jumătate om jumătate animal, a fost alimentat de fotografiile unor paşi uriaşi în zăpadă, realizate de alpinistul britanic Eric Shipton în timpul unei expediţii pe Everest în anul 1951.

Alpinistul Reinhold Messner, care a escaladat numeroase vârfuri din Himalaya şi a crezut în 1986 că a văzut acea creatură, a ajuns la concluzia, în cartea sa din 1998 „My Quest for the Yeti: Confronting the Himalayas’ Deepest Mystery”, că animalul există doar în imaginaţia oamenilor, care îl confundă cu ursul brun de Himalaya.

Surse: Mediafax, AFP