Home » D:News » Metoda care asigură pierderea în greutate şi îmbunătăţirea sănătăţii mai bine decât regimul şi mişcarea

Metoda care asigură pierderea în greutate şi îmbunătăţirea sănătăţii mai bine decât regimul şi mişcarea

Metoda care asigură pierderea în greutate şi îmbunătăţirea sănătăţii mai bine decât regimul şi mişcarea
Publicat: 23.10.2013
Pentru acele persoane care trebuie să piardă mult în greutate, operaţia ar putea fi cea mai bună metodă, fiind mult mai eficientă decât regimul alimentar sau exerciţiile fizice.

„Indivizii care recurg la operaţii bariatrice pierd mai mult în greutate (în medie fiind vorba de 26 de kilograme), comparativ cu cei care adoptă un tratament nechirurgial. De asemenea, ei înregistrează şi o rată mai mare a remisiei în cazul diabetului de tip 2 şi al sindromului metabolic”, a declarat autoarea studiului Viktoria Gloy de la Basel Institute for Clinical Epidemiology and Biostatistics, din Elveţia. 

Sindromul metabolic este format dintr-un grup de simptome care cresc riscul de diabet de tip 2 şi de boli de inimă. 

„După operaţie, pacienţii declară şi îmbunătăţiri mai mari în ceea ce priveşte calitatea vieţii şi o mai mare reducere a medicamentelor, comparativ cu persoanele care aleg calea nechirurgicală spre slăbit”, a adăugat Gloy. 

Obezitatea este un risc semnificativ pentru sănătatea publică. Incidenţa obezităţii s-a dublat de-a lungul a 25 de ani în Statele Unite, Marea Britanie şi Australia. În plus, obezitatea creşte riscul multor boli serioase, inclusiv al diabetului de tip 2, al presiunii arteriale mari, al colesterolului ridicat, al bolilor de inimă, al unor tipuri de cancer şi al bolilor musculoscheletice.

Tratamentul pentru combaterea obezităţii include operaţia de slăbire, dar şi metode nechirurgicale, precum schimbarea dietei, medicamente şi activitate fizică crescută. 

Pentru a observa ce tratamente vin cel mai mult în ajutorul oamenilor care vor să slăbească, Gloy şi colegii săi au analizat studii realizate anterior asupra pierderii în greutate. Mai exact, ei au realizat o meta analiză pe baza a 11 studii care au inclus aproximativ 800 de persoane care au încercat să slăbească fie prin operaţie, fie prin alte metode non-invazive. 

În urma acestei analize s-a mai constata şi că indivizii care recurs la operaţia bariatrică aveau o rată de remisie a diabetului de tip 2 care era de 22 de ori mai mare decât cea a persoanelor care nu au recurs la metoda chirurgicală. 

Trigliceridele, un tip de grăsimi din sânge, au scăzut şi ele mai mult, în timp ce nivelurile colesterolului bun au crescut mai mult în rândul celor care au ales calea chirurgicală. 

În schimb, nu s-au înregistrat diferenţe semnificative între cele două grupuri în ceea ce privea presiunea arterială sau nivelul colesterolului rău. 

„Luarea în greutate este un proces foarte simplu, însă slăbitul este un lucru foarte dificil. Aceasta a fost o meta-analiză foarte atentă, iar eu sunt de acord cu ceea ce au descoperit ei. Cu toate acestea, momentan nu înţelegem exact modul în care operaţia bariatrică determină remisia diabetului de tip 2”, a declarat dr. Joel Zonszein, director al  Montefiore Medical Center din New York City.

„Operaţia bariatrică nu este utilizată suficient de des. dacă am fi vorbi de orice alt tratament cu un astfel de efect asupra diabetului, l-am oferi pacienţilor mult mai des”, este de părere dr. Mitchell Roslin de la Lenox Hill Hospital din New York. 

Desigur, ca orice intervenţie chirurgicală, această metodă nu este lipsită de risc. Cele mai des întâlnite complicaţii descrise în noul raport au fost anemia feriprivă şi nevoia de a recurge la o a doua operaţie. De asemenea, operaţia este destul de costisitoare. 

Recomandările actuale spună că oamenii care aleg operaţiile de slăbit ar trebui să aibă un indice de masă corporala (IMC) de 40, sau de 35 în cazul în care suferă de alte boli asociate cu obezitatea. Cu toate acestea Roslin şi Zonszein susţin că, şi unii oameni cu un ICM de 30 ar trebui să fie incluşi în această categorie, mai ales dacă ei manifestă anomalii metabolice. 

Sursa: Health Day

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase