Home » D:News » O scuză folosită de oameni pentru a explica de ce sunt graşi a fost confirmată de oamenii de ştiinţă

O scuză folosită de oameni pentru a explica de ce sunt graşi a fost confirmată de oamenii de ştiinţă

Publicat: 26.10.2013
O scuză folosită de oameni pentru a explica de ce sunt graşi a fost confirmată de oamenii de ştiinţă
O scuză mult-batjocorită la care apelează multe persoane pentru a explica prezenţa kilogramelor în plus a fost confirmată de cercetători.

O echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea Cambridge a descoperit primele dovezi care atestă că ADN-ul mutat duce la încetinirea metabolismului.

Cercetătorii afirmă că mai puţin de una din 100 de persoane este afectată de această problemă, iar de multe ori acestea suferă de obezitate severă încă din primii ani de copilărie.

Studiul publicat în jurnalul Cell ar putea duce la crearea unor noi tratamente împotriva obezităţii care ar putea fi folosite chiar şi de persoanele care nu prezintă respectiva mutaţie.

Oamenii de ştiinţă de la Institute of Metabolic Science din Cambridge ştiau că şoarecii născuţi fără o bucată de ADN, o genă cunoscută sub numele KSR2, se îngrăşau mai uşor.

Totuşi, nu ştiau ce efect avea acest lucru în rândul oamenilor, astfel că au analizat ADN-ul a 2.101 de pacienţi ce sufereau de obezitate extremă. Unii dintre aceştia prezentau o mutaţie a genei KSR2.

Gena ce a suferit o mutaţie are un efect dublu: creşte apetitul oamenilor şi le încetineşte totodată metabolismul.

„Dacă ai avea gena asta, ţi-ar fi foame şi ai vrea să mănânci mult, nu ai vrea să te mişti doarece ai avea un metabolism lent şi probabil ai dezvolta diabet de tip 2 la o vârstă timpurie”, a explicat cercetătorul Sadaf Farooqi.

„Gena încetineşte abilitatea de a arde calorii, acest lucru fiind important, deoarece oferă o explicaţie pentru obezitate”, a adăugat specialistul.

KSR2 este activă mai ales în creier, afectând modul în care celulele individuale interpretează semnalele din sânge, cum ar fi cele oferită de insulina. Acest lucru afectează la rândul său abilitatea corpului de a arde calorii.

Profesorul Farooqi afirmă că „explicaţia metabolismului” a fost luată în derâdere de doctori şi de societate până acum din cauza lipsei dovezilor care să ateste că în cazul pacienţilor obezi metabolismul era mai lent. Adeseori, pacienţii obezi au un metabolism mai accelerat pentru a le permite să gestioneze alimentarea unui corp mai mare.

Specialistul subliniază că mai puţin de 1% din oameni prezintă o variantă mutant a genei şi a mai spus că unii dintre aceştia au o greutate normală. Farooqi mai afirmă că 2% dintre copiii care erau obezi până la vârsta de 5 ani ar fi prezentat gena mutant.

Dacă oamenii vor ştiinţă vor realiza medicamente care ţintesc problemele genei KSR2, acestea ar putea aduce beneficii tuturor celor ce au probleme din cauza kilogramelor în plus, nu doar celor cu gena mutant.

„Alte afecţiuni genetice, cum ar fi hipertensiunea arterială, au arătat că inclusiv atunci când este prezentă o genă normală, ţintirea acelei căi poate avea efecte benefice”, a explicat profesorul Farooqi.

Cantitatea şi tipul de alimente consumate, alături de nivelul de activitate fizică, afectează în mod direct greutatea unei persoane. Unele persoane prezintă un risc mai mare de a deveni obezi decât altele.

Obezitatea poate fi moştenită. Celelalte gene ale obezităţii care au fost descoperite tind să afecteze apetitul.

Oamenii au două copii ale genei FTO – câte una de la fiecare părinte – iar fiecare dintre acestea are două variante: una de risc mic şi alta de risc mare. Cercetătorii estimează că persoanele care au două gene FTO de risc mare sunt cu 70% mai predispuse să devină obeze decât persoanele cu două gene de risc mic.

Aceste gene fac alimentele grase să pară mai tentante şi afectează nivelul ghrelinei, „hormonul foamei”.

Dr. Katarina Kos, de la University of Exeter Medical School, afirmă că „această descoperire este interesantă, fiind o nouă cale prin care oamenii sunt predispuşi la obezitate”. Cercetătoarea a adăugat, însă, că „această cale este prezentă atât la persoanele obeze, cât şi la cele zvelte, astfel că este în continuare nevoie de un mediu obezogen”.

Sursa: BBC News

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase