Home » D:News » 4 arome care îţi vor îmbunătăţi calitatea somnului şi îţi vor da mai multă energie peste zi

4 arome care îţi vor îmbunătăţi calitatea somnului şi îţi vor da mai multă energie peste zi

4 arome care îţi vor îmbunătăţi calitatea somnului şi îţi vor da mai multă energie peste zi
Publicat: 11.11.2013
Specialiştii ne recomandă ca pentru a avea parte un somn liniştit să ne aranjăm dormitorul în aşa fel încât să avem pare de întuneric, linişte şi miros plăcut. Interesant este faptul că mirosul poate fi mai important decât am bănui. De secole, există oameni care recomandă anumite mirosuri atât pentru trezit, cât şi pentru un somn liniştit.

Mai jos am tratat pe rând patru arome utilizate fie pentru a avea un somn liniştit şi odihnitor, fie pentru a ne putea trezi cât mai repede şi a ne simţi cât mai energici. 

1. Levănţica

Parfumul de lavandă ne ajută să adormim mai repede şi mai bine. Prin urmare, datorită acestei arome nu numai că avem parte de un somn bun, dar ne vom trezi şi mai odihniţi. 

Levănţică, spun specialiştii, poate îmbunătăţi calitatea somnului pentru toată lumea, însă se pare că ea are cel mai mare efect asupra femeilor şi a persoanelor tinere, mai ales asupra celor care suferă de insomnie moderată. 

Un studiu coordonat de Peir Hossein Koulivand, a analizat situaţia pacienţilor cărora li se administra benzodiazepină, un sedativ puternic. Atunci când participanţilor li se întrerupea tratamentul cu această substanţă, aceştia manifestau probleme de somn. Însă, atunci când pacienţii erau expuşi la uleiuri aromatice de lavandă, ei reveneau la somnul liniştit pe care îl avuseseră atunci când urmau tratamentul cu benzodiazepină. 

Într-un alt studiu, indivizii au declarat că după ce adorm cu ajutorul mirosului de levănţică, a doua zi dimineaţă ei sunt mai energici decât de obicei. Într-o altă cercetare, s-a constatat că atunci când lavanda este amestecată cu busuioc, maghiran şi ienupăr, ea reduce problemele de somn în cazul persoanelor în vârstă.

2. Rădăcina de valeriana

De mult timp, rădăcina de valeriană se utilizează pentru tratarea anxietăţii şi a problemelor de somn. În Roma antică, medicul şi filosoful Galen prescria valeriana pentru tratarea problemelor de somn. Şi astăzi, planta continuă să fie cunoscută ca un supliment oral popular. 

Dar cum rămâne cu mirosul de valeriană?

Un grup de oameni de ştiinţă din Japonia a realizat un studiu în care au expus şobolani la mirosul de valeriană. Astfel, ei au descoperit că animalele care au mirosit valeriana au adormit mai repede şi au avut un somn mai bun. 

Cu toate acestea, nu există suficiente studii pentru a indica dacă mirosul valerianei are acelaşi efect şi asupra oamenilor. 

3. Menta 

Cercetările indică faptul că menta este benefică pentru reducerea senzaţiei de oboseală şi pentru o mai bună concentrare. 

Într-un studiu, participanţii au fost aşezaţi într-o cameră întunecată pentru 10 minute, iar apoi li s-a măsurat gradul de somnolenţă. Rezultatele au indicat că subiecţii care au fost expuşi la mirosul de mentă cât au fost închişi în camera întunecată aveau o stare de somnolenţă mai redusă, comparativ cu restul participanţilor care nu fuseseră expuşi la niciun moros. 

Prin urmare, oamenii de ştiinţă consideră că expunerea la mirosul de mentă în dimineţile în care ne trezim obosiţi, ar putea reduce senzaţia de somnolenţă, determinându-le să ne simţim mai energici. 

4. Lămâia 

Mirosul de lămâie promite să vă trezească şi să vă dea energie pentru zilele lungi şi dificile. 

Revenind la studiul oamenilor de ştiinţă din Japonia, trebuie să spunem că tot ei au testat şi eficacitatea aromei de lămâie. 

În urma studiului s-a constatat că în timp ce valeriana promovează somnul liniştit, mirosul de lămâie ne menţine treji mai mult timp. Mai exact, cercetarea a indicat că şobolanii expuşi la aroma de lămâie au adormit mult mai greu decât cei care nu simţit niciun miros. 

Sursa: Slumber Wise

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase