Home » D:News » Spălarea banilor ne-ar ajuta să economisim sume uriaşe

Spălarea banilor ne-ar ajuta să economisim sume uriaşe

Spălarea banilor ne-ar ajuta să economisim sume uriaşe
Publicat: 13.01.2014
Înlocuirea bancnotelor murdare şi uzate are un impact foarte nmare asupra economiei şi mediului. În schimb, curăţarea lor printr-o metodă specială duce la economisirea unor mari sume de bani, arată un studiu recent.

Bancnotele trec din mână în mână, uneori cad pe jos şi toate aceste evenimente din ciclul lor de viaţă lasă urme; cel mai important factor este sebumul (substanţa grasă secretată de glandele pielii umane), la el adăugându-se praful şi diverse substanţe, toate acumulându-se pe suprafaţa bancnotelor şi formând o peliculă de murdărie. În cele din urmă, bancnotele devin atât de murdare, încât trebuie retrase din circulaţie şi distruse, în locul lor fiind tipărite şi introduse în circulaţie altele noi. 

Acest proces este costisitor, arată Nabil M. Lawandy şi Andrei Smuk, într-un studiu publicat în jurnalul Industrial & Engineering Chemistry Research.

În lume se tipăresc aproape 150 miliarde de bancnote noi în fiecare an, costul operaţiunii ridicându-se la cca. 10 miliarde de dolari. Durata de viaţă a unei bancnote este de 3-15 ani, iar anual sunt distruse aproximativ 150.000 de tone de bancnote vechi.

Având în vedere impactul acestor procese asupra mediului şi economiei, specialiştii au căutat o metodă de a prelungi viaţa bancnotelor, curăţând de pe suprafaţa lor stratul de sebum. 

Oamenii de ştiinţă au experimentat folosirea dioxidului de carbon „supercritic” – o stare în care dioxidul de carbon se comportă atât ca un gaz, cât şi ca un lichid. Procesul îndepărtează eficient atât sebumul oxidat, cât şi urmele de ulei de maşină de pe suprafaţa bancnotelor, fără a afecta elementele de siguranţă precum hologramele sau cernelurile fosforescente.

Odată curăţate, bancnotele pot fi repuse în circulaţie pentru alţi câţiva ani. Operaţiunea ar duce astfel la economisirea a miliarde de dolari şi la reducerea impactului ambiental al înlocuirii banilor.

Sursa: Science Daily

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase