Home » D:News » Alimentele consumate în timpul sarcinii pot afecta dezvoltarea creierului copilului. Iată ce trebuie evitat!

Alimentele consumate în timpul sarcinii pot afecta dezvoltarea creierului copilului. Iată ce trebuie evitat!

Alimentele consumate în timpul sarcinii pot afecta dezvoltarea creierului copilului. Iată ce trebuie evitat!
Publicat: 27.01.2014
Un regim alimentar bogat în grăsimi în timpul sarcinii poate afecta dezvoltarea creierului copilului, iar riscul ca acesta să devină obez pe parcursul vieţii este mai mare, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii americani, informează bbc.co.uk.

O echipă de cercetători de la Şcoala de medicină Yale din Statele Unite ale Americii a arătat că regimul alimentar poate schimba structura creierului şoarecilor.

Această descoperire, spun oamenii de ştiinţă, explică de ce copiii ai căror părinţi sunt obezi sunt mai predispuşi în a deveni supraponderali.

Există, de asemenea, dovezi că regimul alimentar din timpul sarcinii poate influenţa greutatea viitoare a copilului, prin modificările care au loc la nivelul ADN-ului.

Cea mai recentă cercetare în domeniu, publicată în jurnalul Cell, arată că structura creierului poate suferi modificări în perioada intrauterină.

Experimentele realizate pe şoareci au arătat că femelele care aveau o dieta alimentară bogată în grăsimi au avut pui al căror hipotalamus – o parte a creierului importantă pentru reglarea metabolismului – a suferit modificări.

Astfel, aceşti pui de şoareci au fost mai predispuşi în a deveni supraponderali şi a dezvolta diabet de tipul 2, comparativ cu cei ale căror mame aveau o dietă alimentară echilibrată.

„Noi, cu siguranţă, credem că acestea sunt procese biologice fundamentale care afectează, de asemenea, şi oamenii şi influenţează modul în care copiii pot deveni obezi. Cel puţin se pare că ar putea avea un impact major şi trebuie să cercetăm în continuare acest aspect, atât în studii pe animale, cât şi pe oameni”, a declarat, pentru BBC, Tamas Horvath, unul dintre autorii acestei descoperiri.

El a mai precizat că o dietă alimentară sănătoasă în timpul sarcinii ar putea întrerupe ciclul părinţilor obezi care au copii obezi.

Cercetătorii au afirmat că rezultatele studiului sunt eficiente, însă până în acest moment nu au fost realizate cercetări asupra oamenilor care să arate aceleaşi schimbări la nivelul creierului.

Modul în care şoarecii şi oamenii procesează grăsimea este diferit, de aceea s-ar putea ca rezultatele acestui studiu să nu se aplice în cazul femeilor însărcinate.

„O mare parte din ceea ce ştim despre procesul de asimilare a grăsimilor vine de la animale. Următorul lucru important este să stabilim dacă aceleaşi mecanisme se aplică şi în cazul oamenilor şi dacă putem să le modificăm”, a spus Graham Burdge, de la University of Southampton, despre rezultatele studiului.

Acesta a sfătuit părinţii să „urmeze o dietă sănătoasă şi echilibrată şi să se asigure că şi dieta copilului este echilibrată”.

Surse: Mediafax, BBC News

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase