Home » D:News » Cel mai prestigios concurs de fotojurnalism din lume, World Press Photo 2014, şi-a desemnat câştigătorii (GALERIE FOTO)

Cel mai prestigios concurs de fotojurnalism din lume, World Press Photo 2014, şi-a desemnat câştigătorii (GALERIE FOTO)

Publicat: 17.02.2014
O fotografie a unui grup de imigranţi africani care îşi ţin telefoanele lor mobile ridicate spre cer, în speranţa de a capta mai bine semnalul reţelei la care erau abonaţi, a câştigat premiul I la cel mai prestigios concurs de fotojurnalism din lume, au anunţat organizatorii, World Press Photo.

Potrivit AFP, fotografia americanului John Stanmeyer, luminată doar de clarul de lună şi de ecranele telefoanelor mobile ale imigranţilor africani plecaţi în căutarea „unei vieţi mai bune”, a fost realizată în februarie 2013 pe o plajă din Djibuti, un loc de tranzit al migranţilor din Somalia, Etiopia şi Eritreea.

Fotografia lui John Stanmeyer „este conectată la atât de multe subiecte: ea deschide discuţia despre tehnologie, mondializare, imigraţie, sărăcie, alienare, umanitate”, a declarat un membru al juriului acestui concurs, Jillian Edelstein.

Un alt membru al juriului, prezidat de Gary Knight, consideră că această fotografie prezintă o imagine diferită a imigranţilor: „atât de multe fotografii cu imigranţi îi arată pe aceştia ca fiind murdari şi patetici, însă această fotografie nu este atât de romantică pe cât este de demnă”, a declarat Susan Linfield.

John Stanmeyer, născut în statul american Illinois, a lucrat mulţi ani în Asia şi a fotografiat ravagiile provocate de tsunami şi de războiul civil din Sudan. Potrivit site-ului său, fotograful se concentrează în special asupra unor teme precum nedreptăţile sociale, sărăcia şi drepturile omului.

Fotografia lui John Stanmeyer, care lucrează pentru agenţia VII, a fost realizată pentru revista National Geographic.

Doi fotografi care colaborează cu Agenţia France-Presse au câştigat primele locuri în două categorii dedicate „fotografiilor unice”: Philippe Lopez în categoria „Actualităţi fierbinţi” şi Jeff Pachoud în categoria „Magazin sportiv”.

Fotografia lui Philippe Lopez, realizată în Filipine după taifunul Haiyan, prezintă o procesiune religioasă de femei pe fondul unui peisaj devastat de acel taifun care a făcut peste 8.000 de morţi.

Jeff Pachoud a fost premiat pentru o fotografie realizată în timpul unei curse de sănii trase de câini. Făcută din elicopter, imaginea arată echipajele concurente în mijlocul unui peisaj imaculat.

Aproape 100.000 de imagini au fost propuse juriului din acest an, fiind realizate de 5.754 fotografi din 132 de ţări. Juriul a premiat 53 de fotografi de 25 naţionalităţi în nouă categorii.

Puteţi vedea toate fotografiile câştigătoare pe site-ul World Press Photo.

În 2013, fotograful suedez Paul Hansen a câştigat trofeul World Press Photo cu o fotografie care prezinta un grup de bărbaţi transportând cadavrele a doi copii pe străzile din Gaza.

Surse: Mediafax, AFP, World Press Photo

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase