Home » D:News » Proiectul Outernet: poate această iniţiativa îndrăzneaţă să ofere internet gratis întregii omeniri?

Proiectul Outernet: poate această iniţiativa îndrăzneaţă să ofere internet gratis întregii omeniri?

Proiectul Outernet: poate această iniţiativa îndrăzneaţă să ofere internet gratis întregii omeniri?
Publicat: 26.02.2014
Dacă socotim accesul la internet ca fiind unul dintre drepturile omului, atunci a bloca accesul ar însemna o încălcare a drepturilor omului, nu-i aşa? Aşa gândesc cei din spatele Proiectului Outernet, planul ambiţios al unei organizaţii non-profit din New York de a instaura o eră a accesului gratuit la internet pentru toată lumea.

Organizaţia, numită Media Development Investment Fund (MDIF), plănuieşte să construiască şi să lanseze sute de mini-sateliţi care să circule pe orbita joasă a Pământului, transmiţând fluxuri de date către câteva sute de staţii de la sol. 

Noua reţea ar trebui, în teorie, să permită recepţionarea datelor de către oricine posedă un dispozitiv cu conexiune la internet.

MDIF spune că ar urma să transmită ştiri, informaţii de interes pentru agricultură, cursuri educative, aplicaţii gratuite şi informaţii de urgenţă, în cazul în care reţelele de comunicaţii locale ar suferi avarii.

Una dintre probleme este accea că, în această viziune, reţeaua ar funcţiona unidirecţional (ar transmite doar date generate de ea, utilizatorii putând doar să le recepţioneze, nu şi să transmită date la rândul lor.) Dar, ulterior, dacă ar exista finanţare la un nivel suficient, reţeaua ar putea să înceapă să funcţioneze şi bidirecţional.

În prezent, organizaţia îşi proprune să dezvolte prototipuri ale sateliţilor până în luna iunie a acestui an, urmând să îi lanseze la mijlocul anului 2015. 

Este o iniţiativă costisitoare, deoarece chiar construirea şi lansarea unui singur satelit implică fonduri serioase. Dar MDIF consideră că beneficiile proiectului ar fi şi ele foarte mari.

„Imaginaţi-vă 4 miliarde de noi participanţi la piaţa globală de idei. Imaginaţi-vă avalanşa de creativitate, inovaţie şi invenţii”, spun autorii iniţiativei. Criticii proiectului consideră însă că o „avalanşă” de idei şi informaţii de tip occidental în toate populaţiile lumii nu ar produce oricând şi oriunde un efect benefic. 

Sursa: Discovery News

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase