Mister rezolvat după 500 de ani. Ce au aflat cercetătorii care au analizat această mumie incaşă

28 02. 2014, 13:39

Rămăşitele fuseseră aduse în Germania de o prinţesă bavareză, în 1898. Andreas Nerlich, care a făcut parte din echipa de cercetători, spune că mumia este o unei femei de aproximativ 20 de ani şi provine din America de Sud, probabil din Peru, dieta tinerei fiind bazată pe peşte.

Trupul s-a conservat în mod natural, femeia fiind îngropată într-o regiune aridă. Funia cu care i-a fost legat părul sugerează că era incaşă.

Tomografiile realizate au scos la lumină şi modul în care a murit tănăra, acum aproximativ 500 de ani. Ea  fost lovită în cap cu un obiect dur şi a decedat pe loc, în urma unor masive fracturi craniene.

Ea ar fi murit oricum, în scurt timp, pentru că suferea de o infecţie parazitară numită boala Chagas, după cum arată analiza ADN a mumiei.

Afecţiunea este fatală în lipsa tratamentului şi demonstrează că fata provenea probabil dintr-o familie foarte săracă. Parazitul care provoacă boala trăieşte în cărămizile de lut cu care îşi construiau case cei din clasa socială de jos.

Cercetătorii cred că tânăra a fost victima unui ritual de sacrificiu, procedeu frecvent la incaşi, dar nu au o dovadă clară în acest sens.
Incaşii sacrificau deseori fete tinere ca ofrandă adusă zeului soarelui. Rudele victimei erau foarte respectate în comunitate.

Totuşi, această femeie era mai în vârstă decât fetele sacrificate de obicei, care aveau între 13 şi 14 ani, precizează Emma Brown, de la Universitatea Bradford din Marea Britanie.

Poate că fata a murit într-un alt context, ea trăind exact în perioada cuceririi spaniole a Americii de Sud. Istoricii au multe dovezi care atestă că au existat atunci represalii violente împotriva incaşilor, multe victime având exact acest tip de traumă la cap.

Rezultatele cercetării au fost publicate în revista PLOS ONE.

Sursa: BBC News