Probleme în Pompei: s-au prăbuşit mai multe bucăţi din Templul zeiţei Venus!

04 03. 2014, 12:37

Un fragment de zid cu o lungime de doi metri, restaurat recent şi care făcea parte dintr-o prăvălie străveche, s-a prăbuşit sub greutatea unui alt zid mai vechi, prăbuşit la rândul său.

Duminică, un arc din Templul zeiţei Venus şi un zid de apărare a necropolei din acest oraş antic s-au prăbuşit.

Ambele zone au fost închise pentru public.

Noul ministru al Culturii, Dario Franceschini, a convocat în această săptămână o reuniune de lucru pentru a întocmi lista cu distrugerile produse în ultima vreme în acest sit, inclus în patrimoniul mondial al umanităţii de către UNESCO în 1997, şi pentru a examina stadiul în care se află proiectul de restaurare „Grand Pompei”, finanţat parţial de Uniunea Europeană.

De aproximativ trei ani, Pompei a devenit teatrul a numeroase incidente, precum prăbuşirea unui stâlp dintr-o pergolă de lângă casa lui Loreius Tiburtinus în decembrie 2011, precedată de prăbuşiri spectaculoase ale unor ziduri din Casa gladiatorilor şi din Casa Moralistului.

În septembrie 2012, o bârnă care sprijinea acoperişul din ţiglă al Vilei misterelor a cedat.

Uniunea Europeană a acordat un ajutor de 105 milioane de euro pentru a lansa un plan de întreţinere şi de restaurare a sitului pe o perioadă de cel puţin patru ani.

Pompei, acoperit cu cenuşă după o erupţie a vulcanului Vezuviu pe 24 august în anul 79 e.n., alcătuieşte ansamblul cel mai bine conservat al unui oraş din epoca romană.

Citeşte şi Oraşul de sub cenuşă: Pompei

Surse: Mediafax, AFP