Home » D:News » Cum arăta criminalul? Specialiştii i-ar putea reconstitui înfăţişarea doar după urmele de ADN de la locul infracţiunii

Cum arăta criminalul? Specialiştii i-ar putea reconstitui înfăţişarea doar după urmele de ADN de la locul infracţiunii

Cum arăta criminalul? Specialiştii i-ar putea reconstitui înfăţişarea doar după urmele de ADN de la locul infracţiunii
Publicat: 22.03.2014
Analizând markerii genetici din ADN-ul lăsat de un răufăcător la locul infracţiunii, oamenii de ştiinţă ar putea afla cum arăta acesta, făcându-i un „portret-robot genetic”.

Cercetătorii americani de la Pennsylvania State University au analizat 20 de gene ale căror variaţii sunt asociate cu forma feţei şi anumite trăsături. De pildă, o genă influenţează forma buzelor, alta configuraţia oaselor din jurul ochilor, o alta forma craniului şi a porţiunii mijlocii a feţei. Rezultatele cercetărilor au fost publicate în jurnalul Public Library of Science Genetics.

Oamenii de ştiinţă întrevăd posibilitatea de a crea o bază de date a tipurilor faciale pe baza markerilor ADN.

Chiar dacă, pentru moment, nu se poate recostitui în mod  direct înfăţişarea detaliată a feţei unei persoane doar pe baza analizei ADN, acest lucru ar putea deveni posibil într-un viitor nu prea îndepărtat. 

Mostrele de ADN găsite la locul infracţiunii ar putea fi folosite pentru a produce o imagine aproximativă a feţei infractorului, care ar putea fi mai aproape de realitate decât portretele robot realizate în prezent pe computer şi care se bazează pe descrierile eventualilor martori vizuali.

Sursa: Mail Online

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase