Home » D:News » „Inflaţia cosmică” sugerează existenţa unor universuri paralele. Care este explicaţia fizicienilor

„Inflaţia cosmică” sugerează existenţa unor universuri paralele. Care este explicaţia fizicienilor

„Inflaţia cosmică” sugerează existenţa unor universuri paralele. Care este explicaţia fizicienilor
Publicat: 26.03.2014
Descoperirea undelor gravitaţionale primordiale, care atestă „inflaţia cosmică”, anunţată oficial săptămâna trecută, confirmă teoria naşterii Universului printr-un Big Bang, dar sugerează de asemenea posibilitatea existenţei unor universuri paralele, declară oamenii de ştiinţă.

Dovada extinderii rapide a Universului la scurt timp după Big Bang (fază numită „inflaţie cosmică”) i-a determinat pe fizicieni să se gândească mai serios la ipoteza existenţei unui multivers.

„Este greu să ne gândim la un model al inflaţiei cosmice care să nu ducă la multivers”, declară fizicianul Alan Guth, de la MIT.
El spune că trebuie făcute cercetări în acest sens, dar cele mai multe variante ale modelului inflaţiei sugerează universuri paralele.

Practic, această „inflaţie cosmică” a dus la o extindere inegală a Universului, producând formarea unor „bule” în care au apărut alte universuri, unde există alte legi ale fizicii. Aici ar putea exista „energie întunecată” sau este posibil să lipsească atomii sau gravitaţia.

La început, Universul timpuriu era plin de un anumit tip de energie, care a dus la extinderea lui foarte rapidă. Apoi, această energie s-a transformat în materie, iar fizicienii se întreabă de ce Universul continuă să se extindă şi acum, dacă energia a devenit deja materie.

Fizicienii Alexander Vilenkin şi Andrei Linde cred că „inflaţia cosmică” are loc la infinit, pentru că doar în anumite locuri energia se transformă în materie, iar în altele nu, ducând astfel la alte Big Bang-uri care formează universuri paralele. Numărul acestora poate fi, de asemenea, infinit.

Încercând să explice ce se întâmplă în universul nostru, savanţii au ajuns să vorbească tot mai mult despre multivers. Existenţa universurilor paralele ar explica şi multe mistere pe care fizicienii nu le-au putut lămuri până acum.

Surse: io9, UPI
 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase