Home » D:News » ”Scutul invizibil” care ar putea proteja oraşele de cutremur: ideea originală a unui grup de ingineri francezi

”Scutul invizibil” care ar putea proteja oraşele de cutremur: ideea originală a unui grup de ingineri francezi

”Scutul invizibil” care ar putea proteja oraşele de cutremur: ideea originală a unui grup de ingineri francezi
Publicat: 08.04.2014
O echipă de cercetători francezi a testat recent o nouă metodă de apărare anti-cutremur, ce implică devierea undelor seismice pentru a ocoli aşezările, protejând astfel zonele locuite de efectele seismelor.

Metoda foloseşte cunoştinţele obţinute anterior în domeniul aşa-numitelor meta-materiale – o clasă recent studiată de materiale cu un aranjament geometric riguros de structuri micrometrice şi nanometrice, care s-au dovedit capabile de performanţe deosebite, de exemplu să devieze razele de lumină astfel încât să facă obiectele invizibile. 

La scară mult mai mare, aranjamente geometrice de structuri speciale ar putea fi utilizate pentru a devia alte tipuri de unde – acesta e principiul de la care au pornit inginerii francezi.

Pentru a-şi testa ideea, ei au săpat o reţea de puţuri cilindrice verticale, cu adâncimea de 5 metri, poziţionate într-un aranjament foarte exact, şi au folosit seismografe pentru a monitoriza propagarea undelor prin reţea.

Au experimentat cu unde acustice – simulând undele seismice – arătând că, datorită refractării undelor prin reţeaua geometrică de goluri, energia a fost redirecţionată în jurul locului respectiv; în cazul unui cutremur, energia undelor seismice ar ocoli astfel aşezarea  creând o „zonă calmă”, protejată de seism.

Experimentul a fost descris în jurnalul Physical Review Letters.

Prin această metodă ar putea fi protejate aşezări umane sau alte locuri în care cutremurele ar produce efecte grave, de pildă centrale nucleare.

Deşi testul a fost un succes, sunt încă necesare multe eforturi pentru a realiza un sistem de protecţie eficient bazat pe această metodă. În special trebuie rezolvată problema energiei undelor seismice; chiar dacă ocoleşte o aşezare sau o construcţie, această energie persistă, deci trebuie găsită o metodă de a o absorbi fără inconveniente sau de a o devia la mari distanţe, în zone nelocuite.

Surse: Mail Online, The Verge

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase