Un studiu realizat la Universitatea Cambridge a arătat că, în urmă cu cca. 7.300 de ani, bărbaţii din populaţiile ce trăiau de-a lungul Dunării, în regiunea ocupată azi de Germania, Ungaria, Republica Cehă şi Serbia, aveau femure şi tibii mai solide, asemănătoare cu cele ale alergătorilor de cursă lungă; în schimb, 3.000 de ani mai târziu, bărbaţii aveau picioare mai puţin puternice: aceleaşi oase deveniseră mai puţin robuste, mai asemănătoare cu cele ale persoanelor sedentare de azi.
Cercetătorii explică schimbare prin faptul că, pe măsură ce oamenii au început să practice agricultura, renunţând la viaţa de vânători-culegîtori, oasele au devenit mai puţin zdravene, deoarece progresul tehnologiilor şi specializarea oamenilor în diferite meserii a făcut ca aceştia să parcurgă distanţe tot mai mici pe jos şi să care poveri mai puţin grele.
Cercetătorii au descoperit aceste modificări scanând în 3-D oase ale piciorului (femure şi tibii) provenite de la schelete găsite în morminte; cel mai vechi dintre schelete datează din jurul anului 5.300 î.e.n., iar cel mai recent – din 850 e.n.
Bărbaţii au fost afectaţi în mai mare măsură decât femeile, la ei micşorarea forţei piciorului (ilustrată prin modificările vizibile la nivelul oaselor) fiind mult mai evidentă.
Sursa: Mail Online