Home » D:News » Românii câştigători ai marelui premiu de inventică la Geneva explică de ce au apelat la o companie din Elveţia (VIDEO)

Românii câştigători ai marelui premiu de inventică la Geneva explică de ce au apelat la o companie din Elveţia (VIDEO)

Publicat: 17.04.2014
Românii care au câştigat marele premiu la Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva, pentru OnAirCamera - sistem ce permite utilizatorilor de smartphone să primească, direct pe telefon, imagini personalizate din locuri cum ar fi o pârtie de ski -, primesc deja comenzi din Elveţia şi Franţa.

OnAirCamera este un sistem de camere video care urmăresc mişcările utilizatorului, le recunosc şi le editează rapid sub forma unui film personalizat care poate fi transmis instantaneu acestuia pe telefonul mobil.

Practic, camerele înregistrează şi transmit acţiunea printr-o conexiune wireless, iar fluxul video este disponibil doar utilizatorilor care se află în faţa camerei şi au aplicaţia Irewind pornită, acesta fiind un mediu care asigură confidenţialitate.

Sistemul realizează retransmitere video de pe mai multe camere, concomitent, şi furnizează utilizatorilor filme personalizate şi gata editate în cloud. Invenţia este deja validată, tehnic şi comercial, pe două pârtii de ski din România, dar şi la maratoane şi evenimente de ciclism, susţin inventatorii.

Astfel, în prezent, aplicaţia este disponibilă pentru pârtia Clăbucet şi la Cheile Grădiştei. Camerele video de acolo întregistrează clipurile în format HD, prin identificarea poziţiei cu ajutorul conectării la GPS-ul telefonului.

Ideea acestui sistem aparţine lui Bogdan Mănoiu, care a declarat, miercuri, că la perfecţionarea ei se lucrează de aproximativ doi ani şi jumătate.

El a explicat că ideea i-a venit mergând la ski şi încercând să se filmeze cu telefonul în timp ce practica acest sport, pentru a arăta imaginile copiilor.

Bogdan Mănoiu a precizat că premiul de la Geneva a fost câştigat împreună cu o companie elveţiană care a finanţat ideea sa, el precizând că în România nu a reuşit să găsească finanţatori.

Inventatorul a mai spus că echipa cu care lucrează a primit deja cereri pentru instalarea sistemului OnAirCamera pe pârtii din Franţa şi Elveţia. Totodată, inventatorii români dezvoltă sisteme de acest tip şi pentru tenis şi săli de mini-fotbal, filmuleţele putând fi foarte utile pentru sportivii care vor să îşi vadă mişcările pentru a-şi îmbunătăţi performanţele.

Costurile acestor echipamente pot ajunge până la două milioane de euro – preţul pentru echipamentul instalat pe o pârtie din Elveţia -, în funcţie de numărul de camere care se doreşte a fi instalat.

Pe pârtia din Predeal, care are 2,2 kilometri, au fost instalate 14 camere de luat vederi, costul total fiind între 50.000 şi 60.000 de euro.

Câştigătorii marelui premiu pentru inventică de la Geneva lucrează, în prezent, şi la îmbunătăţirea sistemului OnAirCamera, astfel încât acesta să poată identifica accidentele de pe pârtie şi să alerteze echipele de la Salvamont.

La Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva au participat 720 de invenţii. Dintre cei 82 de membri ai juriului, 80 au votat pentru OnAirCamera.

Surse: Mediafax, Inventions Geneva

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase