Home » D:News » Studiul care contrazice tot ce se ştia până acum despre intoleranţa la gluten. Ce au aflat cercetătorii?

Studiul care contrazice tot ce se ştia până acum despre intoleranţa la gluten. Ce au aflat cercetătorii?

Studiul care contrazice tot ce se ştia până acum despre intoleranţa la gluten. Ce au aflat cercetătorii?
Publicat: 17.05.2014
În anul 2011, Peter Gibson, profesor de gastroenterologie la Universitatea Monash şi medic la spitalul The Alfred din Melbourne, Australia, a realizat un studiu care sugera că multe persoane au sensibilitate la gluten, chiar dacă nu suferă de boala celiacă. Acum, după ce a repetat studiul, el şi-a dat seama că teoria lui este greşită.

În cadrul celui de-al doilea studiu, Gibson a rugat voluntari diagnosticaţi cu intoleranţă la gluten să consume o dietă diferită: unii au mâncare alimente cu mult gluten, alţii cu puţin gluten, iar alţii complet fără gluten.

Concluzia profesorului a fost că nu există nicio reacţie specifică la gluten în cazul acestora.

El şi-a dat seama că persoanele care se plângeau de greaţă, balonare şi gaze intestinale nu erau de fapt bolnave, nici nu aveau intoleranţă la gluten, ci aceste reacţii erau pe fond psihic.

Crezând că se simt rău, unii voluntari chiar au ajuns să aibă diferite simptome specifice.

Prin urmare, singurele persoane care trebuie să evite cu orice preţ alimentele cu gluten sunt cele care suferă de boala celiacă. În rest, nu există aşa numita „intoleranţă la gluten”, demonstrează studiul lui Gibson.

Glutenul se regăseşte în foarte multe alimente necesare unei diete echilibrate: cereale, pâine şi paste.

Până la realizarea acestui studiu, experţii considerau că 1 persoană din 133 suferă de intoleranţă la glute, sensbilitate care provoacă simptome foarte neplăcute şi pentru care nu există tratament, doar dietă.

Sursa: Gizmodo
 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase