Home » D:News » Cât de dăunătoare este o singură beţie? Ce deosebire există între bărbaţi şi femei din acest punct de vedere?

Cât de dăunătoare este o singură beţie? Ce deosebire există între bărbaţi şi femei din acest punct de vedere?

Cât de dăunătoare este o singură beţie? Ce deosebire există între bărbaţi şi femei din acest punct de vedere?
Publicat: 17.05.2014
Un singur episod de abuz de alcool poate avea efecte negative semnificative asupra corpului, deoarece favorizează trecerea bacteriilor din intestin în fluxul sangvin; acest proces duce la creşterea concentraţiei de toxine din sânge şi poate determina un răspuns violent din partea sistemului imunitar, avertizează specialiştii.

Ca urmare a prezenţei în sânge a toxinelor bacteriene, numite endotoxine, sistemul imunitar produce celule imune  asociate cu febra, inflamaţia şi distrugerea unor ţesuturi. 

Avertismentul vine din partea cercetătorilor de la University of Massachusetts Medical School, SUA, care au publicat în PLOS ONE rezultalele unui studiu ce contrazice ideea că abuzul de alcool dăunează în mod direct sănătăţii doar în cazul unui consum pe termen lung şi că abuzul ocazional e riscant doar pentru că măreşte şansele de a fi victima unor accidente sau atacuri violente.

Rezultatele, spun cercetătorii, sugerează că abuzul ocazional de alcool este mai periculos decât se credea.

Pentru un adult obişnuit, abuz ocazional de alcool înseamnă consumarea unei cantităţi de alcool ce duce la creşterea concentraţiei de alcool în sânge până la minimum 0.08 g/dL; aceasta echivalează cu consumarea a cel puţin 5 pahare de băuturi alcoolice, la bărbaţi, şi 4 sau mai multe în cazul femeilor, în cca. 2 ore. 

Pe termen lung, abuzul de alcool afectează ficatul şi alte organe, dar rezultatele acestui nou studiu arată că şi un singur episod de consum exagerat are consecinţe nefaste pentru sănătate. 

Cercetătorii au administrat unor voluntari, bărbaţi şi femei,  cantităţi de alcool care duceau la creşeterea alcoolemiei până la 0.08 g/dL şi au constatat că, în acest caz, în sânge creşte nivelul endotoxinelor şi apar urme de ADN bacterian, fapt pe care ei îl explică prin creşterea permeabilităţii intestinului, ceea ce permite bacteriilor intestinale să pătrundă în fluxul sangvin.

Efectul a fost mai puternic în cazul femeilor: acestea aveau niveluri mai mari de endotoxine în sânge decât bărbaţii.

Sursa: Science Daily

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase