Lucrarea a fostă investigată la Institutul Central de Restaurare a Patrimoniului de Bibliotecă şi de Arhivă, de la Roma, fiind studiată cu ajutorul analizei spectrale, pentru a oferi informaţii privind modificările de ordin chimic, la nivel molecular.
Cercetătorii s-au concentrat asupra unor molecule numite cromofore (care absorb lumina) din celuloza care intră în componenţa hârtiei. Aceste molecule sunt responsabile de aspectul îngălbenit şi pătat cu brun al hârtiei, deoarece absorb radiaţiile albastre şi violete şi reflectă în special radiaţiile din porţiunea roşie şi galbenă a spectrului vizibil.
Rezultatele au arătat că umiditatea şi oxigenul din aer au dus la apariţia unor substanţe volatile care au degradat hârtia şi au favorizat, prin intermediul cromoforilor, apariţia modificărilor de culoare ale portretului.
Informaţiile obţinute prin asemenea analize de nivel aprofundat pot fi extrem de valoroase pentru specialiştii în restaurare şi conservare, ajutându-I în eforturile lor de a recupera şi păstra opere de artă valoroase.
Rezultatele studiului au fost publicate în jurnalul Applied Physics Letters.
Sursa: Gizmag