Home » D:News » Animale bizare: cum creează „scoica disco” jocurile de lumini care i-au inspirat numele? (VIDEO)

Animale bizare: cum creează „scoica disco” jocurile de lumini care i-au inspirat numele? (VIDEO)

Publicat: 29.06.2014
Multă vreme s-a crezut că „scoica disco” este un animal bioluminiscent, emiţând lumină cu ajutorul unor reacţii biochimice specifice din corp. Dar cercetări recente arată că, de fapt, lucrurile sunt chiar mai uimitoare: jocurile de lumini colorate de pe marginile scoicii se datorează unor minuscule sfere cristaline, care reflectă lumina incidentă – precum globurile de oglinzi din discoteci.

Scoica disco (Ctenoides ales) este o moluscă de aproximativ 5 cm lungime, care trăieşte în regiunile tropicale ale Oceanului Pacific, la adâncimi de 3-45 metri.

Ctenoides ales, sau „scoica disco”, din Oceanul Pacific.    Imagine: OpenCage, CC BY-SA 2.5Ctenoides ales, sau „scoica disco”, din Oceanul Pacific.

Se credea că ea este bioluminiscentă, ca multe alte creaturi marine, dar apoi s-a descoperit că îi lipseşte un anumit compus chimic care, în prezenţa oxigenului, emite lumină.

În schimb, a descoperit cercetătoarea Lindsey Dougherty de la University of California, Berkeley, jocurile de lumini ale scoicii disco iau naştere printr-un alt mecanism: marginile mantalei (partea membranoasă a corpului moluştei, aflată sub valve) are în structura ei sfere microscopice de dioxid de siliciu (principalul component al sticlei), nu mai mari de 340 nanometri în diametru, care reflectă lumina venită din exterior. 

Scoica îşi înfăşoară şi desfăşoară foarte rapid marginile mantalei, de două ori pe secundă, ceea ce creează efectul de lumini mişcătoare. Rezultatele au fost publicate în Journal of the Royal Society Interface.

Rostul acestui comportament rămâne însă misterios: nu se ştie încă dacă scoica disco foloseşte jocurile lumini pentru a atrage planctonul cu care se hrăneşte, pentru a speria prădătorii, pentru comunicare sau pentru atragerea partenerilor de împerechere. 

Sursa: Live Science

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase