Home » D:News » Cât de sigure sunt vaccinurile administrate în mod curent copiilor? O analiză a 166 de studii oferă un răspuns ferm

Cât de sigure sunt vaccinurile administrate în mod curent copiilor? O analiză a 166 de studii oferă un răspuns ferm

Cât de sigure sunt vaccinurile administrate în mod curent copiilor? O analiză a 166 de studii oferă un răspuns ferm
Publicat: 07.07.2014
Vaccinurile administrate în mod curent copiilor, în SUA, pentru prevenirea unor boli diverse sunt sigure, nu sunt asociate cu dezvoltarea unor maladii grave, precum autismul şi leucemia, şi provoacă foarte rar reacţii grave ale organismului, potrivit unui nou studiu.

În 2011, Institutul de Medicină din SUA a publicat un raport care arăta că medicii erau în unanimitate de acord că vaccinarea este o procedură medicală sigură.

„Cele mai recente rezultate ar trebui să ofere siguranţă anumitor pacienţi şi medici”, spun autorii acestei noi analize publicate în revista Pediatrics, care fac referire mai ales la neliniştile „nefondate” potrivit cărora vaccinurile ar fi responsabile mai ales de dezvoltarea autismului.

Există dovezi foarte sigure că vaccinul triplu ROR (împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei) nu este asociat cu autismul la copii, o concluzie care confirmă precedentele studii pe acest subiect”, subliniază autorii.

Există, de asemenea, dovezi solide că vaccinurile triple cum sunt DTP (împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive), gripei hemofile şi hepatitei B nu au legătură cu leucemia infantilă„, mai spun autorii studiului, de la institutul de cercetare Rand Corporation.

Specialiştii adaugă că au descoperit că anumite vaccinuri orale, precum Rotarix şi Rotateq, utilizate în cazul bebeluşilor, începând cu vârsta de şase săptămâni, pentru a-i proteja contra gastroenteritelor provocate de rotavirus, ar putea declanşa reacţii grave.

„Însă aceste reacţii sunt extrem de rare şi trebuie evaluate în raport cu efectele protective pe care le furnizează aceste vaccinuri”, spun specialiştii, explicând că „riscul este foarte mic”, cu 1,1 cazuri la 100.000 de doze de Rotarix şi 5,1 cazuri la 100.000 de doze de Rotateq.

Vaccinurile contra rotavirusului pot, în rare cazuri, să provoace invaginaţie intestinală (o porţiune a intestinului subţire este blocată sau răsucită, simptomele pot include dureri severe de stomac, vărsături persistente, sânge în scaun, abdomen umflat şi/sau febră mare), care necesită intervenţie medicală de urgenţă.

Raportul medicilor americani mai arată că vaccinurile constituie unul dintre marile succese ale politicilor de sănătate publică implementate în secolul al XX-lea pentru a eradica maladii ca variola şi pentru controlarea poliomielitei şi a altor boli infecţioase.

Specialiştii deplâng, de asemenea, refuzul constant al unor părinţi de a-şi vaccina copiii, fapt care a contribuit la instalarea unor epidemii evitabile, precum cea de rujeolă.

Potrivit unor estimări privind impactul vaccinării în rândul copiilor născuţi în 2009, în SUA, aceste medicamente ar fi contribuit la evitarea a 42.000 de decese şi a 20 de milioane de cazuri de boli infecţioase.

Surse: Mediafax, RAND, Vox

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase