Home » D:News » NASA a lansat primul său satelit pentru monitorizarea nivelului de CO2 din atmosferă (FOTO/VIDEO)

NASA a lansat primul său satelit pentru monitorizarea nivelului de CO2 din atmosferă (FOTO/VIDEO)

Publicat: 03.07.2014
NASA a lansat, miercuri dimineaţă, primul său satelit care va măsura nivelul de dioxid de carbon (CO2) din atmosferă, acesta fiind principalul gaz cu efect de seră care contribuie la încălzirea climatică, informează AFP.

Lansarea a avut loc cu o întârziere de 24 de ore. Racheta Delta 2 a companiei United Launch Alliance, care a transportat satelitul OCO-2 (Orbiting Carbon Observatory-2), a fost lansată miercuri, la ora 9.56 GMT, de la baza aeriană din Vandenberg, din statul american California.

Programată iniţial pentru marţi, lansarea a fost anulată în ultimul minut din cauza unei defecţiuni la o valvă din sistemul de scurgere a apei de pe rampa de lansare.

Satelitul s-a desprins de rachetă la o oră de la lansare.

OCO-2 este similar OCO-1, satelitul care a fost distrus în timpul lansării de februarie 2009.

Satelitul se va plasa pe o orbită aflată la 705 kilometri altitudine, iar misiunea sa este prevăzută să dureze cel puţin doi ani.

Satelitul va furniza informaţii despre emisiile de dioxid de carbon naturale şi provocate de activităţile umane, dar şi despre „puţurile de carbon” – oceanele şi pădurile care absorb acest gaz, al cărui nivel în atmosferă este cel mai ridicat în ultimii 800.000 de ani.

Surse: Mediafax, NASA, BBC News

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase