Home » D:News » Misterul craterului uriaş care a apărut brusc în Siberia, descifrat de cercetători (FOTO/VIDEO)

Misterul craterului uriaş care a apărut brusc în Siberia, descifrat de cercetători (FOTO/VIDEO)

Publicat: 20.07.2014
Misterul craterului care s-a format brusc în Siberia, într-o provincie al cărei nume se traduce prin sintagma "Capătul lumii", a fost descifrat de oamenii de ştiinţă, care spun că fenomenul a fost cauzat de creşterea temperaturilor, nu de prăbuşirea unui meteorit, informează dailymail.co.uk.

Un crater uriaş, ce are un diametru de 80 de metri, s-a format subit în urmă cu câteva zile în nordul Siberiei, într-o regiune bogată în gaze naturale.

Fotografiile realizate din avion prezintă un fel de groapă uriaşă aproape perfect cilindrică, cu diametrul de 80 de metri, ce a apărut dintr-o dată în Peninsula Iamal din nordul Rusiei, al cărei nume se traduce prin sintagma „Capătul lumii”.

Andrei Plekhanov, un reputat cercetător de la Centrul pentru studii arctice, spune că acel crater uriaş reprezintă cel mai probabil rezultatul „acumulării unei presiuni excesive” sub pământ, din cauza schimbărilor de temperatură din regiune.

Miercuri, Andrei Plekhanov şi alţi cercetători ruşi s-au deplasat la faţa locului pentru a analiza craterul şi pentru a descoperi felul în care acesta s-a format.

Cercetătorul rus spune că 80% din crater pare să fie alcătuit din gheaţă şi că nu există urme care să ateste producerea unei explozii.

Descoperirea savanţilor ruşi elimină teoria potrivit căreia un meteorit ar fi căzut în acea zonă.

După descoperirea craterului, internauţii ruşi au lansat deja o serie de speculaţii, potrivit cărora craterul uriaş ar indica „locul de aterizare al unei nave extraterestre”.

Însă experţii ruşi consideră că explicaţia cea mai probabilă are legătură cu fenomenul de încălzire globală, care eliberează în aer gazele naturale de suprafaţă, care explodează în atmosferă ca „dopul unei sticle de şampanie”.

Experţii spun că zonele întunecate ce formează inelul intern al craterului indică „arsuri severe” care au pârjolit marginile acestuia.

Expediţia ştiinţifică organizată de autorităţile din Districtul autonom Iamalia-Neneţia include experţi de la Centrul pentru studii arctice din Rusia şi de la Institutul pentru criosferă din cadrul Academiei de ştiinţe a Federaţiei Ruse.

Specialiştii au recoltat eşantioane de sol, aer şi apă de la faţa locului. Ei sunt însoţiţi de un specialist de la Ministerul rus pentru situaţii de urgenţă.

Anna Kurchatova de la Cercetrul de cercetări ştiinţifice subarctice crede că acel crater s-a format în urma amestecului de apă, sare şi gaze naturale, care au generat o explozie subterană, în urma încălzirii globale. Gazele acumulate în gheaţă s-au amestecat cu nisip, sub scoarţă, apoi cu sare. În urmă cu 10.000 de ani, acea zonă era un fund de mare.

Încălzirea globală ar putea cauza o topire alarmantă în gheaţa aflată sub solul siberian, eliberând astfel gaze şi generând astfel de efecte, precum „explozia dopului unei sticle de şampanie”, precizează Anna Kurchatova.

Iamalia, o peninsulă din Oceanul Arctic, reprezintă principala zonă din care Rusia aprovizionează Europa cu gaze naturale.

Surse: Mediafax, Daily Mail, Siberian Times

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase