Home » D:News » Când animalele sălbatice dispar, sclavia şi violenţa iau amploare

Când animalele sălbatice dispar, sclavia şi violenţa iau amploare

Când animalele sălbatice dispar, sclavia şi violenţa iau amploare
Publicat: 26.07.2014
Declinul populaţiilor de animale sălbatice stimulează conflictele violente, crima organizată şi exploatarea copiilor, arată un raport realizat de specialişti din SUA.

Pierderea resurselor de hrană şi a locurilor de muncă asociate cu existenţa animalelor sălbatice creează instabilitate politică şi poate determina proliferarea traficului de fiinţe umane, deoarece grupurile de crimă organizată se bazează adesea pe sclavie, în special a copiilor, pentru a-şi acoperi nevoile de mână de lucru.

Raportul arată că declinul faunei sălbatice este o sursă de a conflictului social, nu un simptom al acestuia, spune conducătorul studiului, Justin Brashares, profesor de ecologie la Universitatea California, Berkeley.

Când numărul de animale ce pot fi vânate ori pescuite scade, devine necesar un efort mai mare pentru procurarea lor. E nevoie de mână de lucru mai numeroasă, iar această necesitate este adesea acoperită prin munca în sistem de sclavie. De pildă, în unele ţări copiii sunt vânduţi, de către famiile lor sărace, proprietarilor unor vase de pescuit, fiind siliţi să lucreze câte 18-20 de ore pe zi, timp de ani de zile, fără nicio plată.

Autorii au corelat, de asemenea, amplificarea violenţei maritime şi a pirateriei în Somalia cu conflictele pentru drepturile de pescuit. La început, era vorba despre efortul unor somalezi de a îndepărta vasele străine care pescuiau ilegal în apele Somaliei; de aici, s-a trecut, treptat, la capturarea vaselor de pescuit – şi, ulterior, şi a altor feluri de ambarcaţiuni  – pentru răscumpărare.

De asemenea, sugerează raportul, profiturile uriaşe aduse de traficul ilegal cu produse de lux provenite de la animale sălbatice  – precum fildeşii de elefant sau cornul de rinocer – au atras implicarea şi proliferarea unor grupări teroriste şi  mafiote din lumea întreagă, unele folosind banii proveniţi din braconaj pentru a finanţa operaţiuni teroriste. 

Cei care elaborează politicile de protecţie a naturii trebuie să înţelegă bine ce este în joc, pentru a putea lua măsuri eficiente de îmbunătăţire a situaţiei populaţiilor din zonele afectate. 

„Nu pierdem doar nişte specii de animale”, spune Douglas McCauley, profesor la University of California, Santa Barbara. „Pierdem copii, distrugem comunităţi umane şi favorizăm fărădelegea. De aceea, conservarea faunei sălbatice este azi un lucru mai important ca oricând”.

Sursa: Mail Online

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase