Cum discută între ei caii? Cercetătorii au aflat un lucru la care nu se gândise nimeni până acum

05 08. 2014, 12:59

În afară de nechezat. atingere şi miros, caii comunică mult prin limbajul corpului, iar urechile joacă un rol atât de important, încât atunci când urechile unui cal sunt acoperite, unui alt cal îi este greu să afle la ce se gândeşte.

Descoperirea a fost făcută de cercetătorii de la University of Sussex, care au studiat ce anume îi face pe cai să îşi acorde atenţie unul altuia.

Ei au fotografiat un cal privind la o găleată cu nutreţ, aşezată lateral faţă de el, apoi au lipit fotografia pe un stâlp, au aşezat de o parte şi de alta câte o găleată cu nutreţ, au adus înăuntru un alt cal şi au aşteptat să vadă spre care dintre găleţi se va îndrepta.

Aproape întotdeauna caii astfel testaţi preluau indicii din fotografie şi alegeau găleata spre care părea să se uite calul din poză. 

Însă când fotografia a fost prelucrată digital, astfel încât ochii calului din imagine să fie acoperiţi, alegerile făcute de calul testat nu mai urmau niciun tipar, ci erau rezultatul şansei. Acest rezultat arată că privirea este un important mijloc de comunicare.

Dar şi mai surprinzător a fost faptul că şi acoperirea urechilor calului din fotografie a avut acelaşi efect, ceea ce sugerează că şi urechile au un rol cheie în comunicare

Studiile anterioare privind comunicarea obiectului atenţiei, la animale, se concentraseră asupra aceloraşi elemente pe care le folosesc şi oamenii: orientarea corpului, orientarea capului şi privirea; nimeni nu mersese mai departe de atât, spun cercetătorii. Dar rezultatele acestui nou studiu arată că, la animale, limbajul corporal este mai complex şi mai subtil şi că urechile au un rol fundamental în această comunicare. 

Sursa: Mail Online