Home » D:News » Fundaţia lui Michael J. Fox finanţează un sistem de monitorizare a simptomelor maladiei Parkinson

Fundaţia lui Michael J. Fox finanţează un sistem de monitorizare a simptomelor maladiei Parkinson

Fundaţia lui Michael J. Fox finanţează un sistem de monitorizare a simptomelor maladiei Parkinson
Publicat: 18.08.2014
Fundaţia de caritate a actorului Michael J. Fox finanţează un studiu care va testa un sistem de monitorizare a simptomelor maladiei Parkinson, o boală cu care starul american a fost diagnosticat în anul 2000, informează bbc.co.uk.

Michael J. Fox Foundation s-a asociat în acest proiect cu compania Intel.

Sistemul de monitorizare constă într-un ceas inteligent, care transmite în mod continuu date despre starea de sănătate a pacienţilor. Mai multe teste au fost efectuate de la începutul acestui an, iar, în prezent, se lucrează la crearea unei aplicaţii care să ajute medicii să studieze efectele unor medicamente diferite asupra acestei maladii neurodegenerative.

La această etapă a studiului participă pacienţi voluntari şi medici din Boston, New York şi Israel.

Michael J. Fox a înfiinţat fundaţia care îi poartă numele, cu sediul la New York, în anul 2000, după ce a fost diagnosticat cu această maladie gravă.

Fundaţia îl are drept consilier ştiinţific pe Andy Grove, fost director executiv la Intel, care suferă şi el de maladia Parkinson.

Maladia Parkinson constă în deteriorarea treptată a unei mici zone din creier şi afectează mai ales persoanele în vârstă. Boala degenerativă este progresivă, iar simptomele se acumulează treptat, Parkinson fiind o maladie invalidantă, dar cu o evoluţie lentă. Zona din creier distrusă joacă un rol important în controlul mişcărilor, pacienţii prezintă gesturi rigide, sacadate şi incontrolabile, tremor şi instabilitate posturală. În majoritatea cazurilor, primul simptom constă în gesturile ritmice incontrolabile ale mâinilor, capului şi picioarelor, manifestate în special în repaus şi în perioade de stres. Într-o etapă ulterioară a maladiei, poate apărea şi demenţa, care afectează circa 15% – 30% din bolnavi. De asemenea, printre simptomele bolii se numără modificări ale personalităţii.

Cauzele apariţiei maladiei Parkinson sunt necunoscute, dar cercetătorii vorbesc despre o asociere dintre factorii de mediu şi cei genetici.

Deşi nu există un tratament contra maladiei Parkinson, simptomele pot fi atenuate şi controlate cu ajutorul unor medicamente. Medicii spun că, în ciuda depresiei şi a anxietăţii cauzate de boala Parkinson, se recomandă menţinerea unui stil de viaţă activ.

Specialiştii estimează că circa cinci milioane de persoane suferă de maladia Parkinson la nivel mondial.

După rolul din serialul „Family Ties”, a urmat acela din lungmetrajul „Înapoi în viitor”, care a făcut din Michael J. Fox un star de talie mondială şi i-a deschis calea spre succes, cu alte filme bine primite de public, precum „Adolescentul vârcolac/ Teen Wolf” şi cele două continuări ale filmului „Înapoi în viitor”. A revenit în televiziune în anii ’90 cu serialul „Spin City”, însă a fost diagnosticat cu maladia Parkinson, care l-a obligată să îşi anunţe „semipensionarea”, în anul 2000.

Cu toate acestea, Michael J. Fox a continuat să joace şi apare în prezent în „The Michael J. Fox Show”, un serial de comedie inspirat din viaţa actorului canadian.

Surse: Mediafax, BBC News

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase