Home » D:News » Adevărata paleo-dietă: ce delicatesă consumau strămoşii europenilor acum 30.000 de ani?

Adevărata paleo-dietă: ce delicatesă consumau strămoşii europenilor acum 30.000 de ani?

Publicat: 22.08.2014
Melcii nu sunt doar o delicatesă contemporană: oamenii care trăiau în Peninsula Iberică acum 30 de milenii consumau şi ei cantităţi mari de melci, arată un studiu recent, primul care documentează utilizarea acestui aliment în dieta strămoşilor noştri paleolitici cu atât de mult timp în urmă.

Sute de cochilii de melci tereştri, arse, au fost găsite în apropierea unor vetre străvechi, împreună cu alte rămăşiţe de animale şi cu diferite unelte, în câteva grote din Spania. 

Melcii nu furnizau, probabil, un număr prea mare de calorii în alimentaţia oamenilor paleolitici, dar ar fi putut reprezenta o sursă de vitamine şi alţi nutrienţi-cheie, spune conducătorul studiului, Javier Fernández-López de Pablo, arheolog la Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social, Spania.

Alte studii au arătat că oamenii de Neaderthal ar fi consumat melci marini, dar nu există prea multe dovezi privind consumul de melci tereştri de către specia Homo sapiens cu mai mult de 20.000 de ani în urmă. Acest studiu arată că totuşi oamenii începuseră să mănânce melci cu cel puţin 10.000 de ani mai devreme decât se credea anterior. 

Deşi melcii tereştri sunt găsiţi adesea în situri paleolitice, interpretarea lor drept sursă de hrană este foarte complicată spune Fernández. E posibil ca ei să se fi adunat acolo şi să fi murit în acel loc, sau să fi fost aduşi de animale ce se hrănesc cu melci, precum aricii ori unele păsări.

Dar situl arheologic excavat de Fernandez şi colegii săi, numit Cova de la Barriada, conţine vetre străvechi, cu urme de cărbuni, unelte de piatră, oase de animale sparte pentru extragerea măduvei – toate indicând că aici se gătea –, iar în apropierea acestei „bucătării” paleolitice, sute de cochilii de melci, ceea ce sugerează că şi melcii ar fi făcut parte din alimentaţia ocupanţilor paleolitici ai acestor grote. Melcii  erau toţi cam de aceeaşi mărime, ceea ce ar sufera că fuseseră adunaţi în mod intenţionat atunci când ajunseseră la maturitate, la vârsta de aproximativ 1 an. 

Melcii făceau parte integrantă din dieta omului paleolitic, acum 30.000 de ani    Credit: Fernández-López de Pablo et al.Melcii făceau parte integrantă din dieta omului paleolitic, acum 30.000 de ani

Melcii, aparţinând cu toţii aceleiaşi specii, Iberus alonensis, sunt şi azi consumaţi în Spania, intrând adesea în componenţa unor mâncăruri tradiţionale, precum paella. 

Nu se ştie de ce oamenii au început să mănânce melci acum 30.000 de ani şi nu mai devreme, dar arheologii spun că atunci a avut loc o tranziţie importantă în cultura umană: oamenii au început să trăiască în aşezări mai mari şi să manifeste noi forme de expresie artistică. Cu alte cuvinte, a avut loc o schimbare socială care i-ar fi putut ajuta pe oameni să utilizeze mai eficient resursele alimentare din mediu. 

Sursa: Live Science

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase