Home » D:News » Primele imagini din camera secretă din Marea Piramidă. Nimeni nu a mai văzut aceste desene de 4.500 de ani (FOTO)

Primele imagini din camera secretă din Marea Piramidă. Nimeni nu a mai văzut aceste desene de 4.500 de ani (FOTO)

Publicat: 12.09.2014
Un robot a transmis primele imagini din interiorul camerei secrete din Marea Piramidă de la Giza. Aceste detalii nu au mai fost văzute de nimeni de peste 4.500 de ani.

Piramida a fost construită în jurul anului 2.560 î.e.n. pentru a fi mormântul faraonului Khufu. În interior există 3 camere cunoscute: camera de la bază şi două încăperi în partea de sus, numite Camera Regelui şi Camera Reginei.

Din Camera Reginei pornesc două tuneluri late şi înalte de doar 20 cm, care sunt blocate cu un fel de uşi de piatră.

Potrivit unei teorii, acestea ar duce la o cameră secretă. În decursul timpului, arheologii au încercat să afle secretul tunelurilor şi au trimis roboţi care să filmeze ce este dincolo de zidul camerei.

Prima încercare a fost făcută în anul 1993, iar robotul a avansat 63 de metri în tunel şi a filmat un bloc de piatră cu un fel de piroane de metal, despre care nimeni nu ştia la ce ar fi folosit.

În anul 2002, un alt robot a săpat în bucata de piatră şi a descoperit dincolo de ea o mică încăpere goală, care se termina tot cu un bloc masiv de piatră.

Anul acesta, o echipă de ingineri condusă de Rob Richardson de la Universitatea din Leeds a decis să continue investigaţia, cu ajutorul unui alt robot, numit Djedi.

Imaginile filmate de robot în piramidă    Imaginile filmate de robot în piramidă

Folosind o cameră flexibilă ca un şarpe, cercetătorii au putut să vadă toate colţurile şi crăpăturile din încăpere.

Astfel, ei au fost primii oameni care au văzut, după 4.500 de ani, hieroglife desenate cu roşu şi mici urme lăsate în piatră de muncitorii care au construit piramida.

Dacă egiptologii vor putea descifra aceste texte, vor afla şi motivul pentru care au fost construite aceste mici tuneluri şi încăperi.

Egiptologul Peter Der Manuelian, de la Universitatea Harvard, spune că hieroglife şi graffiti de acest fel erau des întâlnite pe şantierele de construcţii din Egiptul antic, deseori fiind trecute numele grupurilor de muncitori sau diferite numere, cifre, semne lăsate de pietrari.

Locul unde se află camera secretă    Locul unde se află camera secretă

De asemenea, robotul a putut filma şi spatele blocului de piatră care reprezenta intrarea în camera secretă. Astfel, cercetătorii cred că piroanele de metal din piatră ar fi fost doar pentru ornament, neavând o funcţie practică.

Kate Spencer, egiptolog la Universitatea Cambridge, este convinsă că aceste mici tuneluri erau doar simbolice, nu au fost folosite pentru ceva anume.

Piroanele erau probabil, simbolic, mânere pentru deschiderea uşii. Tunelurile erau orientate în direcţia nord-sud, sugerând o legătură cu stelele.

Surse: Science Alert, New Scientist

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase