Prima pagină D:News

Momentul în care o femeie operată pe creier poate să cânte din nou, după 20 de ani. VIDEO emoţionant

Roxana Ruscior 09.13.2014 | ● Vizualizări: 169

O violonistă care fusese obligată să renunţe la cariera în muzica din cauza unei boli neurologice poate acum să cânte din nou, datorită medicilor care au operat-o pe creier. Scena în care femeia îşi dă seama că s-a vindecat şi poate cânta din nou a fost suprinsă pe o cameră de filmat, chiar în timpul intervenţiei.

Naomi Elishuv suferea de tremor esenţial, care este cea mai frecventă tulburare a controlului motor. Boala se caracterizează prin mişcări necontrolate, ritmice, ale unei părţi a corpului. Din această cauză, Naomi n-a mai putut cânta la vioară în ultimii 20 de ani.

Tratamentul bolii poate fi realizat prin talamotomie sau prin stimulare cerebrală profundă, această ultimă variantă fiind aleasă în cazul violonistei.

Femeia a trăit o dramă în urmă cu 20 de ani, când a fost nevoită să renunţe la cariera în muzică, din cauza bolii şi să lucreze ca profesoară.

Muzica este viaţa ei, cea mai mare iubire, a declarat Naomi înainte de operaţie.

Intervenţia a avut loc la Tel Aviv Sourasky Medical Centre, sub anestezie locală, astfel că Naomi a fost conştientă şi chiar a cântat în timpul operaţiei, pentru ca medicii să observe locul exact în care trebuie să implanteze electrodul.

Procedura a presupus implantarea unui electrod de 1,3 mm în talamusul pacientei, iar apoi stimularea electrică a zonei din creier care provoca tremorul.

Naomi este acum vindecată şi poate cânta din nou. În plus, ea va putea face diferite activităţi casnice, banale, pe care până acum nu le putea îndeplini, cum ar fi să scrie o scrisoare sau să bea din pahar fără să-l verse.

Sursa: The Independent